3 декември 2009 г.

Q-CHECK: Основната ни идея е да си правим ташак


Донякъде подценявайки факта в какво културологично приключение ще се навра, когато превеждам това интервю на английски, се свързвам с Лъчо от La Muchedumbre, за да си поговорим за предстоящият втори албум на Q-Check. А той се очертава да е тотален ташак. Точно, както ни харесва!

- Новия албум излиза до седмица-две. Доколкото разбирам ще се казва Chakarazzi, та ако може да обясниш идеята зад това заглавие...
- Името на албума дойде от едноименната песен от него, която е един вид доразвиване на идеята, тръгнала от парчето „Поп-фолк звезда”, а именно - да се осмее чалгата и нейните последователи. Именно в парчето „Чакараци” гротеската е още по-силно изразена, а и идеята е към него да бъде заснет и клип в близко бъдеще. Има доста болни идеи за клипа и мисля че ще стане голяма кретения Посланията съдържащи се в тези две песни са ясни и красноречиво показват основната линия на нашето творчество.

- Какъв процент от парчетата сега ще са гавъри и колко ще са авторски парчета?
- Песните са 12 на брой, като 3 от тях са гавъри, a останалите са авторски. За гавърите отново сме се спрели на "класики" в олд скуул чалгата, пресъздадени в метъл, реге и ска вариант.

- Къде са правени записите?
- В студиото на барабаниста ни Марин - FULLUNA Studio, за което сме особено щастливи, защото имахме достатъчно време да изпипаме парчетата по начина,по който на нас да ни харесат. А и записите са ни без пари,хаха!

- За съжаление съм ви гледал на живо само на Spirit of Burgas това лято, но като сравнявам това, което чух тогава и песните от първия албум, май сега нещата ще са доста по-музикантски? Или се лъжа?
- Абсолютно е така. Първият албум го записахме в период, в който още не се бяхме сработили като колектив, а и още нивото ни на записи и музикални умения бяха в доста начален стадий. Сега вторият ни албум е доста по музикантски,ако мога да го нарека така и като идеи и като качество на запис. Абе с две думи понаучихме се да свирим.


Спирит оф БЪРГЪС
Снимка: Sisterzero


- Гайди – баси якото! От къде ви хрумна да намесите и този инструмент?
- Ами случайно на репетиция се запознахме с гайдаря ни Калин и решихме да пробваме какво ще излезе. А пък той много добре се включи и като 4-ти вокалист в бандата, като придаде доста по-хардкор и метъл звучене във вокалите

- Членовете на Q-check се подвизават и в някои други значими банди в момента. Ако можеш, дай по един кратък ъпдейт какво се случва и с другите банди в момента.
- Барабаниста ни Марин е член на сравнително новия проект The Barbarones, съставен от членовете на небезизвестната в ню уейв средите българска банда The Headstall. Аз съм вокалист и на групата La Muchedumbre, с която свирим ска-пънк. Барбароните са в процес на записи като този петък свирят с Остава. С La Muchedumbre пък скоро ще влизаме в студио за запис на нов албум.

- Въобще бандата доколко е сериозен проект и доколко е просто ташак с чалгата и гадната култура около нея?
- Основната идея на бандата ни е да си правим ташак, не само с чалгата, а и с цялата простотия в тази държава защото тя придобива титанични размери. За сериозен проект не може да се говори защото като цяло групите, които се вземат много на сериозно, губят чара си. Иначе като цяло има няколко парчета в албума, които са по нетипични за нас, в смисъл не са ташаклийски а по-драматично звучащи, хаха.

- Pero Defformero, Контрол и Kultur Shock заради концерта преди 2 дни са пресен пример за други банди, които разчитат на същия културен сблъсък – Доколко сте повлияни от подобни групи?
- Да донякъде се припокриваме с тях, но при Kultur Shock самата идея е малко по-различна, а и техните гавъри са по-фолклорни, а не откровено чалгарски, както е при нас. А за Контрол какво да кажа? Всеки от нас е израснал с тяхната музика, всички сме пънкари по душа и си ги обичаме много. Аз се радвах като малко дете онзи ден на концерта... беше уникално!


Снимка за спомен преди влизане в кръчмата
Снимка: Sisterzero

- Доколкото знам ти си адвокат по наказателно право. Това как се сработва с пънкарията?
- Хаха, ами и аз не знам, но явно съм напипал златната среда. Работата си е работа, музиката ми е хоби, с което разпускам. И всички от бандата сме така. Просто няма как да се изкарват пари от свирене в България, особено когато свириш ъндърграунд.

- А всъщност някакви известни тъмни елементи да си защитавал?
- Прнципът на адвокатската тайна не ми позволява да разкривам такива пикантерии, хаха.

- Аз пиша доста за хардкор и може би най-много следя тази сцена в момента. Едно време, преди 5-6 години примерно, когато имаше и Switchstance, като че ли беше по-нормално да видиш на една сцена подобни банди заедно с по-хардкор такива като Last Hope по разни фестивали, X-mas, Freemind и подобни. Сега като че ли нещата са по-разделени. Та – според теб защо е така?
- Ами като цяло според мен се поразмиха нещата. Тогава всеки си беше профилиран в даден стил, докато впоследствие всеки започна да миксира между няколко стила. Хардкора премина към метълкор, а и вече има адски много нови групи, а няма толкова много аудитория и вече често срещана гледка е липсата на публика по концерти, което е жалко. Като цяло не виждам вече много банди, които да свирят чист хардкор. Повечето се обръщат към метъла във всичките му форми- нео, дет и т.н. Някак по-разединени ми се струват и бандите от едно време.

- Всъщност горе споменах за Бургас, а там свирихте на една сцена и в един ден с БГЗ. Не знам дали следиш какво им се случва, но те наскоро имаха едни премеждия с пловдивския клуб Пъзела, пуснаха една статия за това, което (според тях) са безумията в родната сцена и там станаха едни проблеми... За вашата промоция също имаше отлагания и некоректност от страна на собственици на клубове. Мислиш ли, че могат да се оправят нещата тук? И до каква степен наистина моделът с клубовете е сгрешен? Или става въпрос и за музиканти, които мрънкат малко повече от нужното?
- Това си е болна тема откакто изобщо се занимаваме със свирене. Не искам да слагам всички клубове под общ знаменател, но често сме понасяли негативи заради некоректно отношение от клубовете. Като цяло условията са зле, кофти звук, малка сцена и т.н. За мен е ненормално в един клуб барът да е по-голям от сцената, а за съжаление идеята на повечето собственици за въртене на един клуб е в чисто кръчмарски аспект - да са пие повече, а бандата да е фона на това. Такава логика не е правилна. Според мен групата трябва да е на 1во място и ако е така, няма да се разчита толкова на оборот от алкохол, а от вход. Надявам се някой ден да имам възможността да отворя такъв тип клуб, който да подкрепя музикантите и дори да е на загуба, да им дава някакво самочувствие, дали във финансов или в чисто организационен план.

Още инфо:
MySpace на бандата
Q-Check представят алнбума си на 12 декември в клуб Бекстейдж. Вход свободен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар