24 ноември 2011 г.

LAST REMAINS и OVERDAWN: Даваме всичко от себе си, за да се разбере, че и тук правим нещо

LAST REMAINS и OVERDAWN: Даваме всичко от себе си, за да се разбере, че и тук правим нещо
В началото на месеца двете може би най-значими в момента групи от Русе – Last Remains и Overdawn – обявиха плановете си да издадат общ сплит, с който да покажат нивото на сцената от родния си град. Няколко седмици по-късно работата по общото издание вече е в разгара си, а вокалистите на двете групи – съответно Димитър Ангелов и Иво Караджов–Рижия – намериха време да поговорят с мен за бъдещия диск, както и да разкрият каква е прословутата изненада, която ще е включена в него.

– Как дойде идеята за сплита?
Рижия: Идеята не беше наша. Митака даже не беше там, като се роди. Бяхме на репетиция и един от нашите приятели – Барни му викаме – каза: “Що не направите сплит?” И една седмица по-късно решихме да направим сплит.
Митака: Идеята дойде от никъде. Но решихме, че двете групи от града, които сме най-активни и сме приятели, можем да се обединим и да направим нещо, което да се чуе и да се види.
Рижия: Още не сме измислили как ще се казва. Трябва да се дадат идеи...
Митака: Ще съберем двете имена в едно. Ще направим някаква химия от двете.

– На какъв етап е в момента работата?
Рижия: Песните са готови и от наша страна, и от страна на Last Remains. Те записват първи, така че нека Митака да ти каже...
Митака: Всичко се записва на компютър, а не в студио. Едната наша песен вече е готова. Тези дни ще трябва да се появи в интернет и това ще е първият сингъл от наша страна. [Казва се “Our Demise” и я пускат в деня след разговора ни – свали я от тук.] “Oblivion” също ще влезе, но ще бъде записана наново, понеже искамe целият диск да е окей. После продължаваме с третата песен и вече за четвъртата нямам идея. Но всичко върви, както трябва.

– Записвате на компютър вкъщи – после къде ще се миксира и мастерира материалът?
Митака: Ще го дадем на Боби [Костадинов] от студио Soundlurker.
Рижия: Вокалите ги записваме в студио – в това в Русе, където записвахме преди – защото е професионално. За вокали е по-добре на такова място отколкото вкъщи. Иначе и при нас песните са готови и чакаме Last Remains да свършат, за да започнем и ние. Предполагам, че до края на годината записите ще са готови, а за издаване – вече догодина, защото зависи от това какво ще правим като обложки. Но като звук нещата ще са готови до края на годината и може би още тогава ще пуснем и в интернет някакви песни, за да се чуе за какво става въпрос.


Overdawn

– В прес рилийса, с който съобщихте новината за сплита, пишеше, че ще има някаква изненада – каква е тя?
Рижия: Да, то доста слухове имаше за това. Хората пишат всякакви неща. Мислим да направим една песен заедно, като комбинираме част от членовете на Overdawn и Last Remains...
Митака: Ще е с два вокала...
Рижия: Даже трима, защото мислим да вземем и Александър Атанасов–Скриймо да пее нещо. Но пак – двама китаристи, басист и барабанист, като комбинациите вече са горе-долу ясни. Всеки дава някаква идея за песента – тя ще се води наистина обща, няма да разделяме кой какво е свирил изцяло. Който реши, че може да допринесе с нещо за тази песен, го прави. Почти готова е. В момента се доизмислят някакви неща – Чефо [Стефан Димитров, китари в Overdawn] измисля някакви неща и ги дава на Илиян [Кръстев, китари в Last Remains] и той да работи някакви неща. За вокали ще мислим чак след това. Понеже работим много хора по нея, мисля, че ще стане бързо.
Митака: Идеята е за песента – ако не стане и за албума – да смесим и в заглавието, и в името на групата имената на двете банди.
Рижия: Ще го измислим, но няма да е нещо просто като “Last Dawn” или “Over the Remains”.

– Между другото – колко пъти си чувал някой да каже Overdawn с “о”?
Рижия: Както всички знаят, името ни се произнася “Оувърдоун”, но пак повечето хора си го казват с “а”, понеже думата “down” доста по-често се използва в английския от “dawn”. Но вече не се замислям, понеже са ни бъркали името толкова много пъти по плакати – след забележка дори.
Митака: Ние пък си сменихме името. Отначало, ако не се лъжа – още като бяхме с една китара и басистка – се казвахме “Emergency Depth”. Аз го взех от една игра. Но с течение на времето стана така, че името звучеше изключително малоумно за една банда – то и сега звучи малоумно – и дадох идеята за Last Remains. Нямам представа от къде ми дойде, но няма нищо общо с All that Remains, Still Remains и подобни групи. Теглихме чоп и се падна моето.
Рижия: В Русе имаше една група Анал Вентилатор – просто прекрасен грайндкор.

– Колко песни ще има в диска?
Митака: От наша страна ще има две мелодични песни – едната от които е тази, която предстои да пуснем – и две тежки. И четирите ги изпълнихме, когато свирихме в София. За първи път ще има чисто пеене в наша песен. Държа да кажа, че вокалите не са изпяти от Рижия – никой да не пита – изцяло от мене са вокалите.
Рижия: Ние пък продължаваме тенденцията от The World Only Ends When You're Dead – да смесваме тежест с мелодичност. Даже смея да твърдя, че песните са по-мелодични. Само четвъртата е тотална касапница без пеене. Но наблягам доста на пеенето в песните – повече отколкото в предния албум – тъй като според мен това ни отличава в огромна степен от много в бандите в България. А за общата песен – ще бъде надъхващо-напрягаща. Ще има много живот в нея, само това мога да кажа. Ще бъде за приятелство, за нашата общност. Смятам да дам всичко от себе си на 101% за този сплит, за да се разбере, че и тук правим нещо и че групите са на добро ниво.

– За какво ще са текстовете в сплита?
Митака: Аз гледам текстовете ни да не са много глобални – малко сме анти-война и анти-политика, анти-религия...
Рижия: Ние не сме пропагандни групи. Не пеем за политически теми, които да засягат много хора. Поне аз пея някакви лични неща – след толкова много време продължавам да правя така. Не сме като някакви пънк групи от сорта на Rise Against, които пеят за революции. Явно така ги чувстват нещата хората и ги пеят – сигурно има общо и с възрастта им. Това е доста определящо за какво да пееш според мен.


Last Remains

– Окей, ама примерно Last Remains са по-малки от вас с колко – 4-5 години? – а се нагърбват с по-социални теми...
Рижия: Ами нека Митака да ти каже...
Митака: Пея за нещата, които виждам. Може би в университета започнаха малко да ми се отварят очите за тия неща. Политическата система в България не ми харесва по никакъв начин и не ме е срам да го кажа пред когото и да е. От друга страна са моите вярвания – аз съм доста анти-религиозен, но съм християнин. Не ми харесва думата “религия”. Затова пея за надежда – за нещо, което има смисъл. Не мога като разни дет метъл банди, които пеят за убийства и за коления. Не ги разбирам – щом ги пеят тия неща, значи ги мислят, а имат някакви деца по дяволите!

– Винаги ми е било интересно – понеже знам, че имате анти-религиозни текстове – какъв ти е проблемът с религията?
Митака: Религията е ограничение за вижданията на човека. По-добре да няма такива ограничения, а да има вяра. Да няма хора, които да му казват в какво да вярва и в какво не.

– Че на тебе кой ти казва?
Митака: Реално погледнато живея в атеистично семейство – майка ми и баща ми са атеисти. Но сам си открих пътя към вярванията.

– А в политическата система какво не ти харесва?
Митака: Сега съм на 19 години, скоро ще правя 20, и съм се родил точно по времето на промените. От тогава досега не съм видял много добро в тая държава.
Рижия: Митака иска хляб по 12 стотинки!
Митака: Не! Но искам хората да са като в Америка. Да не се краде толкова. Те и там крадат де, но не по толкова видим начин. И там системата не е много свястна, но хората поне имат какво да работят, да ядат и така нататък. А ние в България нищо нямаме. И то заради грешките на хората, които са ни управлявали.

– Чакай, че задълбахме – кажете нещо важно за сплита, ако сме изпуснали.
Митака: Имаме идея да снимаме един клип за този албум. Не знам за Overdawn, но ние го имаме като цел и ще го направим скоро.
Рижия: Какво още? В сплита ще има по четири песни от двете групи плюс една обща. Обложките ще ги мислим догодина, но най-вероятно пак ще работим с Борко от Throat Fisting, който направи дизайна на последните албуми и на двете групи. И повече концерти трябва да правим в София. Там публиката е голяма и сериозна – така че задължително ще трябва да минем и през София.
Митака: На мен ми хареса концертът ни в София. [И с право, щото сцепиха – виж репортажа ми за MySound, ако ти се чете] като изключим факта, че паднах от сцената точно на първата песен. Звукът беше супер. И мисля, че публиката ни прие както трябва. Надявам се и сега на 17-и декември, когато ще свирим заедно с Overdawn в Пловдив, също да се получи. А след това на 22 декември ще свирим за първи път извън България – в Букурещ.

Снимки: Искренна Панайотова/Sincere Photography

Още инфо:
Overdawn във Facebook
Ревю на The World Only Ends When You're Dead на Overdawn - Rolling Stone, ноември 2010 г.
Видеоклип на “Miss Terror” на Overdawn
Last Remains във Facebook
Репортаж от първия концерт на Last Remains в София


Няма коментари:

Публикуване на коментар