17 януари 2012 г.

L'ESPRIT DU CLAN – “Chapitre V: Drama”

Френският секстет превключва на тотален метъл

L'ESPRIT DU CLAN – Chapitre V: Drama - 4 / 5
“Тия к'во? Свалят ли ме?” – си помислих, след като преди години съвсем случайно се натъкнах на един клип на L'esprit du Clan в YouTube, разгледах MySpace-а им и видях, че като влияния са посочили The Haunted и Merauder. Другото важно накратко: шест души от Париж с 15-годишна история като група зад гърба си, които озаглавяват всеки свой албум като глава на книга и с всяко следващо издание еволюират като звучене от първичен метълкор в посока все по-корав траш и дет метъл.

В официалната биография на сайта им пише, че появилият се в края на лятото и кръстен на древногръцката дума за “действие” пети албум на групата е роден от колективното желание на L'esprit du Clan да се затворят в студио и да излеят натрупалата се след доста тегави лични преживявания агресия от всички тях. Резултатът е канонада от траш/дет метъл рифове и супер бързи барабани, на фона на които двама вокалисти – звучащи като забравени френски братя на Шута и Дидо от Vendetta – се редуват в леенето на вербална агресия на езика на Балзак и Юго. Тоест: най-тежкото, злобно и ядосано нещо, което групата е пускала досега.

Drama започва с размахващата доста буквален среден пръст срещу всички религии (с ударение върху всички) “Atheist metal”, след което продължава със скорострелния траш метъл на “Declarations” и пофлиртува за първи път в историята на групата и с блек метъл влияния в “Royaume de la peur”, която е общо взето три минути само бласт бийтове, а “Des astres” вече си е откровен Zyklon. Кулминацията е деветминутният инструментал “Catharsis”, който започва с призрачно мелодично интро, преди няколко пъти да премине от смазващи мрачни рифове през скоростни китарни атаки и обратно в красиви акустични пасажи.

Единадесетте песни в албума не бягат кой знае колко далеч от общата музикална стилистика, но в същото време са и достатъчно разнообразни и запомнящи се, за да те провокират да се връщаш към тях. L'esprit du Clan твърдо пеят единствено и само на френски, което е сериозна езикова бариера за мнозинството от потенциалните им фенове, но пък музиката им определено е достатъчно красноречива сама по себе си. А и не е зле да знаеш името на още една френска група освен Gojira.

Още инфо:
L'esprit du Clan във Facebook
Гледай клипа на “Fils de personne”


Няма коментари:

Публикуване на коментар