22 декември 2011 г.

LAST HOPE – “Bulgar Display of Power”

Поглед назад към DVD-то на българските хардкор лидери


Да, това DVD излезе в края на миналата година, така че най-вероятно вече си го гледал и това ревю ще ти е от полза точно колкото зърната за мъжкото тяло. (Да, момичета – нищо не правят.) Но по-добре късно, отколкото никога, нали? Сега, броени дни преди поредното издание на Hardcore X-Mass, на което Last Hope ще са ко-хедлайнъри, е и един от най-добрите възможни моменти да си припомниш това изключително силно издание.

Bulgar Display of Power синтезира доста умело всичко, което представляват Last Hope: една безумно силна банда на живо, но и група приятели, превърнали се в семейство, които днес са ходещата история на цялата хардкор сцена в България. Концертните кадри са заснети на 15 март 2008 г. и щом въобще четеш този сайт, възможността да видиш с три години по-младата си и доста по-пуберска физиономия по време на концерта е огромна. Видеоматериалът не блести прекалено силно като техническо изпълнение: кадрите от различните камери са с видимо различно качество, картината на моменти се клати прекалено, а монтажът е доста хаотичен. Но пък дори и така – а може би и точно заради това – стихийната енергия, която Last Hope притежават на живо, е предадена по крайно сполучлив начин. Главно защото звукът е на много по-добро ниво от картината, като от това печелят особено много парчетата от първия и най-дърварски записан албум на групата One for One.

По важното в този комплект поне за мен е документалният филм за групата. Първо: защото Last Hope са една от твърде малкото български групи, които са оцелели достатъчно дълго, че да имат какво въобще да разказват. И те разказват своята история, както и тази на сцената, която в огромна степен са създали именно те. А и да видиш как Александър Бояджиев–Чиката развява кеченце по време на първите концерти на групата е безценно. Второ: защото филмът е много поучителен за всички музиканти, които имат амбицията да създадат сериозна, свиреща на живо и правеща турнета група. От разказите на членовете на Last Hope става ясно каква отдаденост и упоритост е необходима, както и колко трудно е наистина да се напаснат характерите на хората в една група. Сравнението на вече бившия китарист Чавдар Вълчев–Чаво между живота в бус по време на турне и този в подводница е прекалено идеално.

През следващата година Last Hope ще започнат да записват нов албум, който по всичко личи ще бъде още по-метълски и от последните им засега издания. (Новият им китарист Атанас Митрев има татуировка на Кери Кинг на целия гръб, за Бога!) Но подобно развитие е естествено за всяка хардкор група още от времето на Bad Brains и Black Flag, като важното е какво се крие под повърхността, в сърцето на музиката. А от това DVD става ясно, че в случая на Last Hope то е точно това, което трябва да е при една истинска хардкор група: чист пънк.

* Публикувано на сайта на I Hate Mondays Radio


Няма коментари:

Публикуване на коментар