26 декември 2011 г.

THE MIGHTY MIGHTY BOSSTONES – “The Magic of Youth”

Шайката от Бостън не е била толкова енергична от години


Може и да изглежда странно, че група като The Mighty Mighty Bosstones, която навлиза в третото десетилетие от кариерата си – а членовете й привършват четвъртото в живота си – сега издава албум, ключовата дума в чието заглавие е “младост”. Но пък шайката от Бостън, в чиито редици има 40 и нещо годишен хайпмен [това на български как ще е, надъхвач?] – Бен Кар, който не спира да танцува като полудял в продължение на целите концерти и до днес – май има още какво да каже по темата..

The Magic of Youth е може би най-зареденият с енергия албум, който The Mighty Mighty Bosstones пускат след своя комерсиален и креативен връх от средата на 90-те. “The Daylights” е типично пънк-рок начало – самотен бас риф, проправящ пътя за бързашки куплет, в който китарите са подплатени със знаковата за групата хващаща брас секция. Това е шутът, който ти дава да разбереш, че песните тук са като цяло по-бързи, пънкарски и къси в сравнение с тези от предишния албум на групата Pin Points and Gin Joints. Но и по-разнообразни: “Disappearing” забавя темпото, оставяйки пространство за духовите инструменти да потанцуват измежду разчупените перкусии; “Sunday Afternoons on Wisdom Ave.” е среднотемпова ска проповед за живота в Нова Англия; а затварящата “Open and Honest” е великолепно динамичен ска-кор, минаващ на няколко пъти от насечено реге в ударен пънк и обратно.

В The Magic of Youth има по много от всичко, което прави тази група велика – яките рифове, хващащите мелодии, мощната брас секция, загнездващите се в мозъка ти припеви и уникалните дрезгавите вокали на Дики Барет, който отново разказва най-различни истории, все едно те е хванал за слушател в някой бар. Ще стане ли някоя от 11-те песни в албума хит като “Someday I Suppose” или “The Impression That I Get”? Едва ли, тъй като вече не сме в 90-те и медиите отдавна не са яхнали ска вълната. Но пък на The Mighty Mighty Bosstones едва ли им дреме особено и със сигурност ще се скъсат да дънят тези парчета на живо. Със същата енергия все едно са на по 20.

* Публикувано на сайта на Tangra Mega Rock


Няма коментари:

Публикуване на коментар