6 април 2012 г.

MENTAL ARCHITECTS еволюират с новия си албум “Celebrations”

MENTAL ARCHITECTS еволюират с дебютния си албум “Celebrations”
“Еволюция” е думата, с която Арън Харис от Isis би описал накратко какво се случва в новия дългосвирещ албум на Mental Architects, на който е продуцент. Celebrations, който излезе официално в понеделник, а днес ще бъде представен и на живо от групата в “The Box”, наистина звучи по-завършено, хомогенно и амбициозно в сравнение с излязлото миналото лято ЕР на инструменталното мат-рок трио от София. “Търпение, комуникация, разбирателство. С EP-то ние научихме какво означават за нас тези думи като група – коментират Mental Architects*, – а със Celebrations в момента им се наслаждаваме.”

Антон Велев (китара), Николай Рангелов (бас, електроника) и Максим Стоименов (барабани) не са от хората, които обичат да им е лесно и със Celebrations отново поемат на музикално пътешествие в дебрите на техничното свирене. Но съвсем не самоцелно – тук става въпрос колкото за сложни ритми и рифове, колкото и за добре измислени и хващащи слушателя мелодии. Отварящата “Spell Shelter” постепенно надгражда хармонии върху заразителен основен риф, а “Launch the Avalanche” стига до моменти на смазваща тежест, след като набира сила със спираловидни рифове и бързи барабани.

Както и при ЕР-то Patience, Communication, Understanding, Go! (миксирано и мастерирано в Сиатъл от барабаниста на These Arms Are Snakes Крис Комън) Mental Architects отново работят с едно от големите имена в своя жанр – както вече споменах, Арън Харис от Isis. “Интернет освен безбрежен океан от глупости се оказва и страхотен начин да установиш непосредствен контакт с хора, които уважаваш като музиканти и личности – разказват от групата. – Към началото на миналата година изпратихме ЕР-то на Арън. Той също го хареса и сам предложи да направим цял албум заедно.”

Колаборациите с музиканти, на които Mental Architects са големи фенове, обаче не се изчерпват с Харис. Джоузеф Андреоли (Giraffes? Giraffes!) свири допълнителни китари в в “When Sound Turns into a Person He Becomes One of Us”. Той и Mental Architects се разбират песента да се разпространява безплатно, “защото и двете страни допринесоха много за парчето, а деленето на някакви си суми от рода на 99 цента е просто смешно”. Другият гост е Брайънт Клифърд Мейър (Isis и Red Sparowes), който по предложение на Харис вмъква допълнителни кийборди в “Caves of Keys”. “Не можехме да повярваме, но всичко стана много естествено и той наистина допринесе огромна част към усещането на парчето.”

Това, че концепцията на групата е чисто инструментална, оставя възможност на посланието й да се показва само чрез алтернативни изразни средства – например кинематографични. “За нас протестите, които се случиха наскоро бяха едно празненство на човешката воля над мързела, мудността и нежеланието за промяна” – коментират от групата по повод клипа към “Launch the Avalanche”, пилотния сингъл от албума. Отвъд това обаче Mental Architects се задоволяват просто да правят музика, без да я ползват като трибуна за проповядване и образоване. “Всеки един от нас има социална позиция, но не желаем да ангажираме групата с нещо, в което и тримата не вярваме на 100% – казват от Mental Architects. – Затова албумът ни се казва Celebrations, а не Бойко Борисов е...

* Цитатите са на цялата група, защото се наложи да комуникираме по имейл и отговорите са писани от всички




Снимки: Николай Илиев/Ursus Photography


Няма коментари:

Публикуване на коментар