2 април 2012 г.

SOULFLY – “Enslaved”

Макс Кавалера завива към дет метъла с противоречив резултат

SOULFLY – Enslaved - 1 / 5
“Един албум не е само музика, има и обложка. Оценявайте цялостния продукт”, настояваше някакъв тип в коментарите под едно мое ревю на сайта на Tangra Mega Rock. Като убеден демократ не мога да не се съобразя с народната воля и смело отнемам две звезди от иначе съвсем заслужената средна оценка на новия Soulfly заради абсолютно малоумната му обложка. Готово. А сега за музиката...

Ще призная и че предстои да съм адски несправедлив спрямо Макс Кавалера. Човекът от десет години се движи точно в музикалната посока, в която винаги съм се надявал да поеме, след като се наиграе с трайбъл и уърлд глупостите от първите албуми на Soulfly. А именно – към все по-тежък и зъл метъл в духа на старата Sepultura. И Enslaved е именно най-тежкият и най-зъл албум на групата досега. В “World Scum” дори има бластбийтове и гостува вокалистът на шибаните Cattle Decapitation. Трудно можеше да е по-екстремно, а това е едва първата песен – от там нататък всичко е гневни вокали, бързи рифове, яко кардани и китарно шредване.

Едновременно с това обаче Enslaved е и най-скучното и уморено нещо, което съм чувал от доста време насам. Песните са по около четири-пет минути, което принципно не е прекалено много, но на моменти започват да се усещат като безкрайни заради прекалено многото повтаряния на прости идеи (“Gladiator”). Тук и там има по някой лъч светлина под формата на хващащ риф – например в “Revengeance”, където гостува и Игор Кавалера. Но пък после виждаш името на песента и неусетно челото ти потъва в дланта на ръката от срам.

И тъй като новият албум на Soulfly така или иначе е вълнуващ колкото 12-часов неделен телевизионен блок, реших да пристъпя още един от принципите си и да прочета малко чужди ревюта, преди да съм написал своето. “Soulfly никога не са били по-близо до истината”, е възторженият извод, на който се натъкнах в едно от тях. Прекрасно! Enslaved е точно за хора, които са склонни да се примиряват с половинчати опити. Приятно слушане!

* Публикувано на сайта на Tangra Mega Rock


1 коментар:

  1. Dark Ages е албумът, в който Макс Кавалера постигна най добри резултати.
    По добре да се концентрира върху другия си проект с брат си Игор :)

    ОтговорИзтриване