16 ноември 2012 г.

KREATOR: По-силни сме от всякога. Нямаме никакво намерение да спираме

KREATOR: По-силни сме от всякога. Нямаме никакво намерение да спираме
Позитивизъм е последното нещо, с което очакваш да те зареди група, която пее за екстремна агресия, кървава революция и закрива всеки свой концерт с песен на име “Flag of Hate”. Но именно такова чувство ме обзема, докато слушам мекия и спокоен глас на китариста и вокалист на Kreator Миле Петроца, който от уюта на хотелската си стая някъде в Северна Италия говори за здравословен начин на живот и позитивно отношение към света. Няколко часа след това като лидер на една от най-злобните траш метъл банди на планетата, той вероятно отново ще обяснява на помитащите се от пого тълпи пред сцената, че текстът на “Pleasure to Kill” е съвсем на сериозно. Вдъхновяващо! След три дни – в понеделник, 19 ноември - Kreator ще забият и в България като хедлайнъри на чудовищен концерт, включващ още Morbid Angel, Nile и Fueled by Fire. Ето какво разказа Петроца преди него.

– Вече трябва да са минали десетина дати от турнето. Как върви засега?
– Прекрасно е. Концертите са страшно енергични, публиката е много надъхана, а и другите банди са жестоки. Освен това всички се разбираме много добре, така че ни е и много забавно освен всичко.

– Беше обявено, че за първи път ще правите някакво 3D шоу, което ще е много впечатляващо. Какво представлява то по-точно?
– Става въпрос за олдскул 3D шоу. С което искам да кажа, че няма да се налага да идвате с някакви специални очила. По-скоро става въпрос за начина, по който сме направили дизайна на сцената – по-театрален е. Има и един кратък филм, който пускаме преди началото на концертите. И в него са триизмерните неща. Но отвъд това всичко си е чист хеви метъл концерт с яки светлини, монитори по сцената и всичко, както си му е редът.

– Нека поговорим за последния ви албум Phantom Antichrist, който излезе преди четири-пет месеца, което може би е достатъчно време за равносметка. Какво мислиш за него сега?
– Обожавам го. Мисля, че е един от най-добрите ни албуми. Вложихме доста усилия в него. Написахме песните за година и нещо и наистина се постарахме да направим възможно най-добрия албум на Kreator. Сега, като свирим песните на живо, се получават много добре и прекрасно се вписват между старите ни парчета. За мен това, което правим сега, е като нова ера за Kreator.



– В известен смисъл последните ви четири албума – от Violent Revolution (2001) нататък – като че ли са най-представителните за звученето на Kreator, не мислиш ли? В тях суровата агресия на ранните издания е комбинирана с по-експериментаторския подход от 90-те...
– Да, точно така е и според мен. Това, което направихме през 2001 г. беше началото на нова ера за групата. Тогава поставихме основите на нещо ново. Другото важно е съставът на бандата – той е в сегашния си вид вече над десет години, което е най-дългият ни период без промени досега. Наистина се радвам, че в момента се разбираме толкова добре с останалите в групата. Наистина сме един силен отбор.

– Една от песните в последния албум, която се коментира доста, е “From Flood into Fire”, в която хоровите припеви звучат като пауър метъл. Как ви хрумна да направите песента по този начин?
– Мисля, че това просто е една доста мелодична песен на Kreator. Пауър метъл? Де да знам... Искам да кажа, че сме израснали с метъл музиката и всички тези категории като пауър метъл, мелодик метъл и не знам си какво метъл ни звучат ненужно. За мен всичко това е просто метъл. Kreator е група, която определено има собствен стил, и да – това парче е доста повлияно от мелодичния метъл от старата школа. Колкото до етикета пауър метъл – аз го свързвам с банди като... всъщност предпочитам да не изреждам имена, но това определено са групи, които ние в Kreator не слушаме особено много. Ние сме израснали със стария метъл и от там идват нашите влияния.

– Видях едно интервю с продуцента на албума Йенс Борген, който беше казал, че докато сте записвали, е трябвало да е като “cheese police” и да отсява част от идеите ви. За какво става въпрос по-точно?
– Тук ще говоря малко на теория, защото след като е блокирал идеите, те са останали в миналото и нямам идея вече какви са били точно. Но общо взето ставаше въпрос за характера на хармониите. Може би в някакъв момент бяхме измислили определени неща, които звучаха леко... весело. А определено не искахме албумът ни да е весел. Искахме да е тежък, меланхоличен и мачкащ – търсехме определено, по-зловещо звучене на хармониите. Обаче не всеки път излизаха точно такива и добре, че имахме външно мнение в лицето на Йенс, който да ни спира.

– Заглавното парче в албума, доколкото разбрах, разказва за някаква супер мощна сила, която се спуска над Земята и унищожава човечеството... и всъщност се оказва, че това е за доброто на планетата. Та, не смяташ ли, че цялата тази идея, че Апокалипсисът би бил нещо добро, напоследък доста осезаемо присъства в съвременната култура?
– Вероятно. Не знам. Когато пишеш музика, е редно да следваш собственото си сърце и аз правя точно това. Не се интересувам какво правят другите банди например. Идеята за “Phantom Antichrist” ми дойде съвсем естествено, докато гледах новини. Иначе – да, наясно съм, че доста хора в момента дълбаят в темата за Апокалипсиса. Но никой не го прави точно по начина, по който го правим ние с Kreator. Винаги, във всяка епоха има определени теми, които имат значение за много хора и всички говорят за едно и също. Това е някакво усещане или състояние на съзнанието, което кара хората да мислят заедно в определена посока. Нормално е.



– Последният ви албум е точно толкова бърз, енергичен и тежък, колкото и най-ранните ви. Как успяваш да подържаш това темпо толкова години? Ако не се лъжа трябва да си на 40 и нещо в момента.
– Помага ми това, че се грижа за здравето си и че се старая да съм позитивно настроен. Опитвам се да съм над нещата. Възрастта няма кой знае какво значение, когато става въпрос за музика. Моето лично мнение е, че в момента сме по-силни от всякога. Разбира се, когато започнахме, бяхме тийнейджъри и в групата имаше съвсем друг вид енергия – може би по-хаотична и неконтролируема. С възрастта човек се научава да овладява тази енергия и да я насочва в правилната посока, което прави специално музиката ни още по-мощна. Това е най-добрият вариант – запазваме гнева и агресията си и ги канализираме по правилния начин, без да звучим остарели.

– Колко още мислиш, че можете да продължите с Kreator? Виждаш ли се като Rolling Stones – на сцената на 60-70 години?
– О, да! Докато съм във форма, ще продължавам да го правя! Не виждам каквато и да е причина да спирам. Чисто физически в момента съм в най-добрата форма, в която съм бил през живота си. Аз съм доста позитивно настроен човек, а и освен това смятам, че ако в днешно време не злоупотребяваш с тялото си, можеш да живееш доста дълго. И на доста сериозна възраст още да си на сцената и да свириш музика. Примерно през 60-те и 70-те нямаше да е възможно. Тогава музикантите умираха горе-долу на моята възраст, защото страшно злоупотребяваха с телата си. Сега не е така. Така че – да, определено имам намерение да не спирам. Не се притеснявайте!

– Супер! Все пак сте страхотна банда – особено на живо. А и винаги, когато правите турнета събирате доста сериозни лайнъпи. Миналия път бяхте в София заедно с Caliban, Emergency Gate и Eluveitie, които са си стабилни банди сами по себе си. Сега пак идвате заедно с три зверски групи. Та, исках да те питам – доколко участвате в избора на бандите, с които да свирите на турне?
– Доста! Много внимателно избираме групите, с които да свирим. За нас е чест да свирим заедно с Morbid Angel на настоящото турне. Те са една от любимите ми дет метъл групи. Истински легенди. Nile пък са от новото поколение дет метъл банди и също са жестоки. А Fueled by Fire също са доста известна банда не само в Германия, а и в целия свят. Лайнъпът е много сериозен наистина.

– Друго много яко нещо на концертите ви е, че политическата коректност сякаш не е поканена на тях. Например миналия път в София преди “Pleasure to Kill” обясняваше, че текстът си е съвсем на сериозно.
– Да, така е. На сцената съм като някакъв демоничен герой, на когото въобще не му дреме за политическата коректност, ха-ха! Но истината е, че не го мисля. Всичко е роля. Разбира се – това на сцената съм си аз. Но съм леко различен, когато сляза от нея.

Снимки: 1,3 Асен Тонев; 2 Loud Concerts


Няма коментари:

Публикуване на коментар