21 март 2012 г.

DEEZ NUTS: Групата адски бързо стана съвсем сериозна, още през първата година

DEEZ NUTS: Групата адски бързо стана съвсем сериозна, още през първата година
Независимо дали свири метъл с I Killed the Prom Queen, хардкор с Deez Nuts, или рап с Grips & Tonic, Джей Джей Питърс има две основни мечти: някога да направи проект, който да звучи като Раян Адамс, на когото е върл фен, както и да опита всички видове алкохол на света. Домашната ракия на дядо си вероятно ще можеш да му занесеш в четвъртък, когато Deez Nuts – започналата като негов едноличен проект парти хардкор банда – ще свири в малката зала на “Mixtape 5” в София заедно с Vendetta. Предстоящият концерт на бандата бе прекрасен повод да се чуем с Джей Джей и да си поговорим за всичко ново което се случва около него и няколкото му банди.

– За първи път ще идвате в България – вълнуваш ли се по някакъв начин?
– Да, винаги е яко да отидеш на ново място, защото виждаш нещо различно, запознаваш се с нови хора, свириш пред друга публика. На мен пък ми е особено интересно, когато сме на турне в Европа, защото при вас всяка държава си има някакъв национален вид алкохол. И аз искам да ги опитам всичките!

– Предстои ви в края на март да издадете DVD – хората ще могат ли да си го купят на концерта?
– За съжаление – не. DVD-то излиза на 30 март в Австралия, а хората от останалата част на света ще могат само да си го поръчват онлайн. Няма да го има по магазините извън страната, защото нямаме договор с голям лейбъл за издаването му. Иначе DVD-то се казва Fuck the World и съдържа 40-минутен документален филм за групата – за това как работим заедно, как правим турнета, какво се случва зад сцената – плюс един цял наш концерт от Сидни, Австралия, клиповете ни и така нататък. Пакетът съдържа и двата ни първи диска – Rep Your Hood и Stay True – които са напълно изчерпани като тираж и не могат да се намерят другаде. Така че е доста готина оферта.

Обложката нарочно ли прилича на плаката за култовия филм The Warriors?
– Ха-ха, наистина прилича! Но не е нарочно. Идеята беше да е като куфар за китара, тъй като DVD-то разказва за турнетата ни и искахме да ползваме образ, който да символизира живота на път.

– Окей, а след DVD-то? Първият ви албум е от 2008 г., вторият е от 2010-а – сега е 2012-а, което – може би значи, че ви е време за нов.
– Да, така е. Всъщност вече пишем песни за новия албум по време на настоящото турне. След като в края на март свърши европейската част от обиколката ни, ще направим и турне в Австралия през април и после ще отидем в Бостън, където ще запишем новия албум. Би трябвало да го издадем по-късно през годината.


Виж също втория и третия тийзър за DVD-то

– Какво да очакваме от него?
– Общо взетото ще има от всичко, което досега сме вкарвали в музиката си, макар и като цяло нещата да вървят към това да се получи една идея по-тежък от предишните. Същото като всеки нов албум – опитваме се едновременно да покрием очакванията на нашите фенове, но и да пробваме нещо малко по-различно, с което да стигнем до нови хора. Основната разлика този път обаче ще е, че вместо аз да пиша и записвам всичката музика сам, всички от групата участват в целия процес. Когато всички дават идеи, е по-различно. А и за мен ще е по-лесно. Когато записвам всичко сам, ми отнема между три седмици и месец, което в един момент почва да е леко скъпо и напрягащо. Ще ми е адски яко сега просто да си седя на дивана, докато не дойде време да записвам вокали.

– Доколкото разбрах, предишният албум This One's for You е бил написан едва за около две седмици. Сега като не работиш сам, след колко време мислиш, че ще са готови песните? Половин час?
– О, не. Дори сега ни отнема повече време. Сега работим като група и трябва да си общуваме и да доизкусуряваме всичко. Още повече, че го правим, докато сме на турне. Преди просто седях сам в една стая и си свирех.

– В началото Deez Nuts е нещо, с което си се занимавал абсолютно сам, просто за да си поиграеш с различен вид музика. В кой момент прерасна в истинска пълнокръвна група?
– Всъщност почти веднага, след като направих първото демо, в което имаше само две песни. Тогава го правех, просто за да се забавлявам. Но веднага след като го пуснах, демото привлече огромен интерес. Адски много хора започнаха да си го поръчват, затова записах и първото ЕР [Rep Your Hood]. Направихме турне в Австралия с няколко приятели, които свириха на инструментите. Докато направим първия албум, вече бяхме ходили на турне в Европа и къде ли още не. Групата адски бързо стана съвсем сериозна, още през първата година.

– Всъщност кой освен теб свири в Deez Nuts в момента?
– Сега сме с доста солиден лайнъп – общо взето същите хора, които бяха в групата и миналата година. Мат Роджърс е китаристът ни, Джон Грийн свири на бас, а Тай Александър е на барабани. Двама от бандата са от Ню Йорк, което всъщност ни прави международен проект.

– Отначало си свирил на всички инструменти – китари, бас, барабани. На какво още можеш да свириш? Флейта? Пиано?
– Не, не... Не мога. Мога да свиря само малко на китара и бас. Също така, както знаят всички, известно време съм се занимавал и с барабани. Това е всичко. Ще ми се да можех да свиря на пиано, но не мога. Всъщност горе-долу се справям с хармониката, но не съм велик.



– Какво става с хип-хоп проекта ти Grips & Tonic?
– Заедно с Луи Нъкс издадохме един албум в Австралия под името Grips & Tonic, както и един микстейп, който пуснахме за свободно сваляне и това сигурно ми е най-любимият проект с него досега. После записвахме неща с различни хора тук и там, но през последната година така и не намерихме време да отидем двамата заедно в студио, защото Луи е много зает със своите собствени проекти. Аз също съм доста зает покрай турнетата на Deez Nuts. Но въпреки това смятаме скоро да пуснем още един микстейп. Ще се случи през следващата година. Въпрос на време е.

– Иначе голямата новина за всички, които носят по-тесни дънки отколкото е удачно, е, че I Killed the Prom Queen отново сте заедно и работите по нов албум. Докъде сте стигнали?
– Да, работим по албума. Всъщност преди да започне европейското турне на Deez Nuts, бяхме заедно и писахме нови песни. Най-вероятно ще сме готови тази година и в началото на следващата ще можем да отидем с студио, за да го запишем.

– Освен тези три банди – както и дългогодишната ти мечта да си в група, която свири неща като Раян Адамс – какви други музикални проекти мислиш, че ще е яко да започнеш?
– Не знам. Винаги съм отворен към това да пробвам нови неща и да правя нова музика с различни хора. Но не мога да кажа какво точно ще е. Честно казано сега съм достатъчно зает с всичките турнета и албума на Deez Nuts, както и с този на I Killed the Prom Queen.

– И последно – запознат ли си с прогресив метъл бандата Fates Warning?
– Не, не мисля. Чувал съм ги само като име.

– Те ще свирят в същия клуб, в същия ден като вас, макар и в различна зала и май малко по-късно.
– А-а-а... Супер. Може и да ида да ги чуя, ха-ха!

* Публикувано на сайта на I Hate Mondays Radio

Снимки: Straight Ahead Photography, Deez Nuts


Няма коментари:

Публикуване на коментар