11 юли 2012 г.

DOWNSLOT – “God Is War”

С дебюта си софийските метъли ти дават седем повода да куфееш

DOWNSLOT – God Is War – 3,5 / 5
Downslot излизат изпод руините на Пропаганда – една от най-яките български метъл банди от близкото минало – и от имената на песни като “Reborn” и “New Beginning” става пределно ясно какво смятат да докажат с дебютния си албум. Новото начало наистина е факт, тъй като от God Is War личи, че общото между двете групи се изчерпва с двете припокриващи се имена в съставите. Останалото е як, съвременен, тежък и доста китарно ориентиран метъл – сред най-добрите примери за такъв, появили се в България.

Със своите седем песни и 30 минути God Is War не е най-титаничният албум на всички времена. И ако вече си чул трите парчета, пуснати в интернет – заглавното, “Reborn” и “We Will Rise” – на практика си чул и половината диск. Но те са и доста показателни за неговото звучене: сплав между деветдесетарския груув метъл и мелодичния метълкор от изминалото десетилетие. Песните са преобладаващо бързи и са изпълнени с тежки рифове, които преливат без усилие в китарни мелодии, брейкдауни и сола. Междувременно вокалите на Илиян Шиклов са съвсем членоразделни дори в по-грубиянските моменти, а част от парчетата са обогатени и от чисто, напомнящо Godsmack пеене. Точно това е ключовото при Downslot – без да жертва тежестта на музиката, групата избягва екстремните крайности, което прави звученето й универсално. От друга страна две трети от песните в God Is War попадат в своеобразен калъп на бясно препускане, който е разчупен само от двете малко по-различни песни в края на диска: “Ghost Behind” и “Empty Room”. Едната се откроява, като залага на насечени среднотемпови груув рифове, докато втората е все така бърза, но по-мелодична и разчитаща предимно на по-чисти вокали.

Умението на Downslot да пишат силни песни е основното достойнство на God Is War. И седемте парчета не са къси – средно по четири и половина минути – но наблъсканите в тях идеи нито за момент не ги карат да звучат спънато. Отделно от това и качеството на звука е прилично – китарите са достатъчно плътни, барабаните са на правилното място в микса, а вокалите са съвсем чуваеми и разбираеми, без да удавят музиката. Едва ли можеш да очакваш много повече.


Няма коментари:

Публикуване на коментар