9 юли 2012 г.

SOFIA ROCKS 2012: Развитие в застой

SOFIA ROCKS 2012: Развитие в застой
Уникално е как основното, което постигнаха от Balkan Entertainment Company с тазгодишното, трето издание на фестивала Sofia Rocks, бе да предизвикат огромна вълна от негативизъм спрямо себе си. И то въпреки че докараха гигантска група като Guns N' Roses. Но в страна като България, където доста неща са с главата надолу, така нареченият концертен живот също следва доста парадоксална логика.

Отворете сайта на някой голям европейски рок фестивал – няма значение дали ще е Wacken, Hellfest или Download – и започнете да четете за историята му. Хронологията е почти еднаква: скромно начало, постепенно набиране на сила и стигане накрая до колосални мащаби с много сцени и десетки изпълнители. Sofia Rocks е точно обратното – фестивал, който с всяка следваща година става по-малък и по-малък. Замисли се за първото издание с Голямата четворка и Rammstein и го сравни с феста от изминалия уикенд. Поне двойно по-малка посещаемост и лайнъп, който в сравнение с написаното на плаката беше като обрулена круша.

На фона на това разни организационни неуредици като изчерпани декларации за придружител на някои от касите, нуждата да обикаляш стадиона чак до откъм В сектор, за да влезеш на терена, който дори не е разделен... просто започват да изпъкват, защото хората ги гледат под лупа. Някак си остава впечатлението, че вместо да се трупа опит от грешките при предишни издания и те постепенно да се отстраняват, нещата или циклят на едно ниво, или стават по-зле. Развитие в застой.



И да – седнал съм да пиша за тъпотии като организация, а не за това кой как е свирил и колко е бил як, защото и аз съм от тези, които искаха да гледат група, която накрая не се появи. И ако си от по-недоверчивите и четеш между редовете, може да ти направи впечатление, че официалното извинение на Iggy & the Stooges за отпадането им – че на Иги Поп му се е обадила травма на крака от преди година – е малко тип “кучето ми изяде домашното”. А истинската причина съвсем спокойно може да се окаже от доста по-финикийски характер.

Но все пак ето накратко. Българските банди въобще не бяха лоши и цялото мрънкане, което се надигна срещу тях, само потвърждава дълбоко овчарския манталитет на повечето фенове. Вокалистът на Sweet Savage изглежда като бащата на Били от Biohazard. Метълът явно наистина подтиква към насилие, защото двегодишната ми дъщеря започна да налага всички околни на Heaven Shall Burn. Clawfinger са жестоки на живо, изметоха пода с всички първия ден и би било съвсем в реда на нещата някой да ги докара като хедлайнъри. Trivium явно рядко са били в позицията на последна група на толкова голям фест и изглеждаха адски надъхани да се справят с това предизвикателство, успяха. Пропуснах Ugly Kid Joe, но от това, което видях, Kaiser Chiefs безапелационно превзеха втория ден. А последният момент, когато е имало смисъл да гледаш Guns N' Roses на живо, е бил преди поне две десетилетия. За последното не са виновни BEC.

Галерия от втория ден на Sofia Rocks, 8.VII.2012


Галерия от първия ден на Sofia Rocks, 7.VII.2012



Снимки: Николай Илиев/Ursus Photography


Няма коментари:

Публикуване на коментар