7 март 2012 г.

B.F.D.M. – “В репетето”

Групата променя посоката, не и идеята

B.F.D.M. – В репетето - 3,5 / 5
Живеем в илюзия,/ живот ли е това,/ с война да печелим човешка свобода?” – пее Галин Георгиев в първата песен от това ЕР “Царя на хаоса”. Този текст съвсем спокойно можеше да е на някоя песен на Outrage и това е една от разликите между новите и старите неща на B.F.D.M.: макар и духът на групата да е останал непокътнат, присъствието на новия й вокалист оставя ярък отпечатък. Но както ще разбереш от последната песен в диска, B.F.D.M. не смятат промяната за нещо лошо.

За никоя банда не е лесно да се раздели с фронтмен, особено такъв с толкова характерен глас и присъствие като Михаил Велчев–Кимура. Вокалите на Галин са по-гърлени и това определено дава своето отражение върху музиката, но добрата новина е, че думите му са съвършено разбираеми. Това в случая е важно, защото макар и текстовете да са писани по равно и от двамата вокалисти, те този път са много по-натоварени със социални послания. Първото, което си е отишло обаче са дългите, напомнящи дебютния албум на Тъмно мелодични интрота. Новите парчета са доста по-стегнати и директни и една идея по-тежки. Но не и по-малко разчупени – от насечените метълски рифове на отварящата песен, през рапирането в “Пробуждане” (разделено по равно между Галин, китариста Васил Василев и басиста Влади Разпопов) до почти мелодичния риф на затварящата “Промяна”, звучаща доста по-чисто от грубото демо, което се появи в интернет преди години. Всъщност – толкова по-чисто, че ако се заслушаш в средата на песента можеш да чуеш и беквокалистките на Тупак от “Changes” (откъдето е взет семпълът).

Както става ясно от заглавието, всичко в това ЕР е записано в репетиционната на групата – и после е миксирано от китариста Михаил Йосифов – но всъщност въобще не звучи зле. Специално китарите звучат доста по-мощно от тези в предишното издание на групата. От тогава са минали цели шест години и това сигурно щеше да изглежда като прекалено много за едва пет песни, ако B.F.D.M. имаха някакви различни амбиции от това да свирят истински ъндърграунд хардкор.

* Публикувано на сайта на I Hate Mondays Radio


1 коментар: