12 юни 2012 г.

IGNITE: Продължаваме напред, макар и с по-бавно темпо

IGNITE: Продължаваме напред, макар и с по-бавно темпо
Опасенията, че песента на Ignite е изпята, не са съвсем безпочвени. Все пак от издаването на последния албум на групата са минали цели шест години, а наскоро и вокалистът й Золи Теглас се присъедини към Pennywise. Според басиста и последен оцелял от най-първия състав на групата Брет Расмусен обаче слуховете за смъртта на Ignite са силно преувеличени. Следващия понеделник, 18 юни, бандата ще пусне на пазара концертното DVD Our Darkest Days Live, заснето в Лайпциг, Германия, през 2008 г. Освен това, ако всичко мине по план, до края на годината ще можем да чуем и нови записи на Ignite. Ето какво още разказа Брет.

– Поводът да си говорим е предстоящото ви DVD. Би ли ми разказал повече за него?
– Това е първото DVD, което издаваме, и това наистина ни кара да се вълнуваме. Още повече, че го записахме през 2008-а, което е достатъчно отдавна. Но ни отне доста време да го довършим, както и да получим разрешение да включим в него и кавъра [“Sunday Bloody Sunday” на U2]. Наистина доста се забавихме. Първо трябваше една европейска фирма да го монтира, после решихме да го правим сами. След това решихме да добавим и още материал към DVD-то. После пък искахме издаването му да съвпадне с турне на Ignite в Европа... Абе, знаете – при Ignite нещата никога не се случват бързо.

– Защо избрахте да го заснемете точно в Лайпциг?
– Двоумяхме се между Берлин и Лайпциг. Държахме шоуто да е от европейското ни турне. Накрая предпочетохме Лайпциг, защото самата зала се оказа по-подходяща за снимане. Имаше повече пространство за камерите и снимачния екип. Но принципно в тези два града в Германия стават едни от най-добрите концерти на Ignite.

– Интересно ми е и защо избрахте въобще да снимате в Европа. Вие сте от Калифорния и това общо взето е от другата страна на планетата. Но като че ли наистина имате някаква специална връзка с Европа – на какво се дължи тя според теб?
– Първото ни турне... имам предвид възможно най-първото турне, което направихме с Ignite през 1994 г. – то беше в Европа. Тогава още дори не бяхме свирили на турне в Америка. Получихме възможност да свирим първо отвъд океана. Първият лейбъл, който се свърза с нас, беше от Германия и те ни поканиха. Турнето беше със Slapshot, които бяха доста големи тогава, и затова доста бързо станахме популярни в Европа. И това е супер, защото Европа е огромен пазар. Само се замислете за разнообразието от места, на които сме имали възможност да свирим. Едно турне тръгва от Лисабон, стига до Москва и накрая свършва в Гърция. Това е страхотно! Феновете в Европа също са страхотни.



– Винаги съм смятал, че това отнякъде се дължи и на факта, че Золи е роден в Унгария. А и текстовете на последния ви албум засягат теми от европейската история. Мислиш ли, че това има общо?
– Принципно да. Но също така ние години наред правехме турнета в Европа, преди въобще да стигнем до това да свирим в Унгария. И когато накрая свирихме в Будапеща, беше адски емоционално. Фактът, че Золи е от там, доста допринася за шоутата в тази част от континента. Но ако трябва да бъда честен, извън Източна Европа на хората не им дреме дали той е от Унгария или си е американец като останалите от нас. А и вече бяхме набрали доста сила, преди да свирим в Унгария.

– Всички останали в бандата сте родени и израснали в САЩ. До каква степен чувствате връзка с нещата, за копито пее Золи? Питам специално за “Poverty for All”, “Know Your History” и други подобни песни...
– Политическите възгледи на Золи, които той вкарва в текстовете, определено са много важна част от Ignite. Всеки път, когато има някаква подобна идея, той първо разговаря с нас. Идва и казва: “Пичове, искам да напиша песен за Унгарското въстание от 1956 г. и за последиците от комунизма не само в Унгария но и цяла Източна Европа.” Винаги говори с нас преди това, не само за да е сигурен, че разбираме за какво пее, но и за да знаем ние самите дали сме съгласни с него или не. Това е много важно за нас. Лично аз смятам, че той пише текстове за много съществени теми. “Poverty for All” специално е много важна песен, защото в нея става въпрос за всички ужасни последствия, които тази система е оставила след себе си в тази част на света.

– Като си говорим за Золи – колко интервюта си дал напоследък?
– Сега повечето ги давам аз. Понякога хората искат да говорят само с него. Но сега покрай издаването на DVD-то ги давам аз. И определено предстои да съм по-зает – само тази седмица ми предстои да дам още десет интервюта.

– Значи още десет души ще те питат дали бандата ще се разпадне, след като Золи вече пее в Pennywise.
– Честно казано, още не са ме питали това. Ти си първият. Писахме го на официалния си уебсайт, Золи го казва в интервюта, които дава за Pennywise, самите Pennywise също го казват достатъчно често и мисля, че вече трябва да е станало ясно, че това не е краят на Ignite. Последното, което самите Pennywise искат, е да развалят моята банда. [Брет е единственият в Ignite, който е в бандата от самото начало през 1993 г.] Още преди да говорят с него, Флетчър [Дрег, китари] ми се обади, защото искаше да поразпита що за човек е Золи, преди да го кани да работи с него в Pennywise. И още тогава първото, което ми каза, беше: “Не искам да ви го отнемам, просто да го ползвам за малко.” Това беше готино. Но така де – всички трябва да са спокойни, защото Ignite ще продължават напред, макар и с по-бавно темпо.



– Като говориш за бавно темпо – Ignite меко казано не са от бандите, които пускат албум през две години. Кога можем да очакваме нещо ново от вас? Особено сега, когато Золи е зает с Pennywise – това избутва ли издаването на новия ви албум още по-далеч във времето?
– О, да! Наистина не сме от най-бързите. Но имаме първоначален план, който беше до края на тази година да издадем едно ЕР с нови песни. Освен това в момента пишем нови парчета. И пак става бавно, защото освен че Золи е в Pennywise, китаристът ни Браян [Балчак] е в Into Another, а аз и Ник [Хил, китари] имаме нова банда, която се казва Nations Afire. Така че всеки от нас в момента тъче на два стана. Моята цел сега е, ако можем да изкараме албума догодина, а ако е възможно първо и ЕР-то до края на тази. Но няма нищо сигурно – може и догодина просто да пуснем ЕР вместо цял албум. Ще се знае до няколко месеца. Важното е, че вече имаме между осем и десет нови песни, за три от които има и записани вокали. Нещата се движат що-годе добре.

– Спомена страничните ви проекти. Nations Afire изглежда най-близо до това да издаде албум. Разкажи повече за тази банда – какво да очакваме от нея?
– Там свирим аз, Ник, китаристът Крис Час, който е свирил с Rise Against, и бившият барабанист на Death by Stereo Тод Хенинг. Събрахме се преди две години с идеята да направим банда и едно-две турнета. Сега приключихме със записите на дългосвирещ албум в “Blasting Room Studios” в Колорадо. Албумът е готов. Заснехме два клипа за песни от него. В момента водим разговори с няколко лейбъла в Европа, Америка и Австралия, които евентуално ще го издадат през август или октомври тази година. Колкото до звученето – целта ни не беше да създадем втори Ignite или втори Rise Against. Искахме нещо малко по-различно. Определено имаме собствен звук. Не е хардкор, не е пънк. Може би е смес на тези два стила с хард рок. Искахме да свирим нещо, на което да се кефим и да не е същото като предишните ни банди. Щеше да ни е скучно да направим втора банда, която да звучи точно като Ignite.

– Кога пак ще правите европейско турне? Двете шоута, които направихте в България през 2007 и 2008 г., бяха страхотни.
– Не знам. Надявам се да е по-скоро. Иначе и аз помня тези концерти. Първо подгрявахме за NOFX и беше готино, а втория път бяхме хедлайнъри на един фестивал. Имаше страхотни фенове при вас. А и ни прави впечатление, че постоянно получаваме съобщения и писма от България. Готино е да видиш как хората те подкрепят искрено. Така че се надявам скоро отново да дойдем при вас.

– Няма да е зле и да имате една-две нови песни дотогава.
– Ха-ха, да! Определено съм съгласен с теб.

Our Darkest Days Live ще излезе на българския музикален пазар на 18 юни чрез Анимато Мюзик.

* Публикувано на сайта на I Hate Mondays Radio

Снимки: 1,3 Ignite; 2 Century Media/Анимато Мюзик


Няма коментари:

Публикуване на коментар