18 септември 2012 г.

MYSTERY GANG: Ние свирим възможно най-свежото рокабили

MYSTERY GANG: Ние свирим възможно най-свежото рокабили
Този петък, 21 септември, българският портал за рокабили култура Rockabilly.bg ще отпразнува една година от стартирането си. Гвоздеят на програмата на партито по този повод в “Mixtape 5” ще бъде унгарското трио Mystery Gang. Сформираната в края на 90-те в Будапеща група смята да направи в София нещо наистина готино, което със сигурност ще включва много енергия, добро настроение и класически рок. Или поне така обещава басистът (и контрабасист, което само на български звучи странно) Золтан Пасингер, който бе така добър да отговори на няколко въпроса за групата (в която свирят още китаристът и вокалист Петер Егри и барабанистът Ласло Тамаши).

– Името на бандата от анимационните филмчета за Скуби Ду ли идва?
– Не. Mystery Gang по-скоро дойде от една класическа песен на име “Mystery Train”. Тя е записана за първи път през 1953 г. от американския блусар Джуниър Паркър, след което е правена и от куп изпълнители като Елвис Пресли и Браян Сетцер например. Браян всъщност е казал, че това е първото рокабили парче в историята.

– Последният ви албум, за който знам, се казва Live and Wild и е от 2010 г. Какво се случи с бандата от тогава насам?
– Да, това е концертен албум, записан в Будапеща. Доста неща направихме от тогава насам. Ето няколко от тях: имахме един невероятен концерт в Унгарския дворец на изкуствата за 50-ата годишнина от смъртта на Бъди Холи, свирихме в Ню Йорк, Хелзинки и Лондон, а наскоро записахме и първия си албум изцяло на унгарски.

– Да, Megőrülök érted. Това ли е първият ви проект изцяло на унгарски? Защо решихте да пеете на родния си език чак сега, 11 години след събирането на Mystery Gang?
– Просто е всъщност. Имахме един много голям концерт, на който свирихме пред повече от 5000 души – тогава записахме Live and Wild. Всички през цялото време крещяха текстовете на песните ни заедно с нас. Затова и искахме да се отблагодарим на унгарската публика, като запишем една или две песни на унгарски... Накрая стана цял албум. Той между другото наскоро стигна трето място в унгарските чартове за продажби.

– Свирили ли сте парчетата на унгарски извън родината си? Как реагираха хората – успяха ли да припяват?
– Да, сирили сме ги. Хората се опитаха да пеят... беше ни много смешно да чуем нещо на унгарски, което всъщност въобще не е на унгарски.



– На няколко места в разни унгарски форуми видях хора да твърдят, че на живо сте възможно най-яката банда... Така че би ли ми описал какво представлява един ваш концерт?
– Благодаря им! Пълни сме с енергия. Опитваме се да предаваме цялото си щастие и енергия на публиката. Съвсем просто е – не се опитваме да играем роли на сцената, просто правим това, което ни се прави.

– Кои песни най-много обичате да свирите на живо?
– Всяка песен на Mystery Gang!

– Свирили сте и доста кавъри. Доколко са важни за програмата ви сега?
– В началото свирехме повече кавъри. Сега вече го правим доста рядко. Но ако ще свирим нещо чуждо, ще са песни на Ventures или Бъди Холи.

– Макар и да е доста стара, музиката, която свирите, продължава да има много фенове цели шест десетилетия след първоначалната си поява. Защо е така това според теб?
– Рокабилито и рокендрола никога не умират, никога не са умирали. Дори и през XXI век намерихме начин да интерпретираме тази музика пред публика. Но това, което свирим въобще не е вехто... ние свирим възможно най-свежото рокабили!

– Освен различни изпълнители, които са общо взето подобни на бандата ви, каква друга музика слушате?
– Слушаме доста от класическите рокендрол неща, но не пренебрегваме и съвременните звезди. Ако включите онлайн радиото от сайта на групата, може би ще придобиете по-реална представа какво харесваме.

– Придържате се към класическия за рокабилито състав – трио с китарист, барабанист и контрабасист. Това не ви ли ограничава до някаква степен в музикално отношение, или е съвсем достатъчно?
– Достатъчно е – това е рокабили! Но преди няколко дни направихме един концерт в Будапеща в Унгарския дворец на изкуствата. Вече за трети път свирим там. Бяхме заедно с още петима музиканти – общо осем души на сцената. Имахме добро, пиано, кларинет, саксофон, конги... Унгарските национално радио и телевизия скоро ще излъчат запис от концерта. Може и да намерите някакви клипове в YouTube после.

– Пътували сте доста. Виждате ли разлика между сцените в различните държави? А и всъщност – какво очаквате от шоуто в България?
– Всички са еднакви, навсякъде. Ако харесваш рокабили, няма как да си чак толкова различен. Иначе очакваме наистина да се забавляваме и да изнесем наистина готин концерт в България.

Снимкa: Vera Deák


Няма коментари:

Публикуване на коментар