15 май 2012 г.

TORCHE – “Harmonicraft”

Бандата от Флорида прави завой към радофоничен рок

TORCHE – Harmonicraft – 3,5 / 5
Прекалено удачният етикет, с който Torche определят звученето си, е стоунър-поп. Стига да не си от тези, които смятат втората половина от него за мръсна дума, а за синоним на запомнящи се рифове, приятни вокални мелодии и майсторски написани, хващащи песни, третият им албум Harmonicraft е за теб. С него бандата от Маями, Флорида, намира някаква златна среда между унищожителния стоунър-метъл на Mastodon и галещия ухото радиофоничен рок на Foo Fighters.

Ако си запознат с Torche, забрави за протяжния слъдж от едноименния им дебют или спонтанната тежест на Meanderthal от 2008-а – изданието, с което групата влезе в полезрението на мейнстрийм медиите. Думата “craft” [“занаят”] неслучайно е част от заглавието на новия албум – в него всички усилия са насочени в посока изработването на най-сполучливите възможни песни. И още от отварящата “Letting Go” – където ехтящите вокали на Скот Брукс се разстилат на фона на енергични барабани и прииждащи на талази китарни мелодии – разбираш, че са на прав път. А после идва първият сингъл “Kicking”, който е добър пример за хващащ припев. “Snakes Are Charmed” общо взето звучи все едно някой свири “Thunderstruck” на AC/DC, но неусетно се е отнесъл в мисли за Космоса, защото е жестоко напушен. Една от най-яките песни тук определено. И докато повечето парчета в Harmonicraft са с преобладаващо бързо темпо, трите минути на отшумяващи във вечността бавни рифове на “Solitary Traveler” изпъкват като ярък контраст. А избликът на китарно шредване върху почти индустриален ритъм в заглавното парче идва като неочакван шут право в топките ти.

Harmonicraft е продуциран от китариста на Converge Кърт Балоу, който е успял да улови доста добре сместа от сурова енергия и поп потенциал в музиката на Torche. Това наистина не е някакъв невероятен, космически албум, който ще те кара да тропаш по масата, като си го пуснеш след десет години. Но определено е чист и ненатрапчив рокендрол – нещо, което ще звучи идеално в колата ти, докато си на път. Успех в намирането на нещо по-удачно за тази цел през 2012-а!


Няма коментари:

Публикуване на коментар