19 октомври 2009 г.

EVERGREEN TERRACE – “Almost Home”

Метълкорът едва ли може да звучи по-свежо от това


Да се отличаваш по нещо от милионите мелодични метълкор банди в момента е висш пилотаж. Но подобна група с достатъчно топки, за да свири кавъри на неортодоксални за метълкора банди като The Offspring, и Operation Ivy, изпъква поне с това. Като добавим хумора и поп-културните препратки към TV шоута като Family Guy и The Simpsons, Evergreen Terrace са поне по-симпатични от повечето клонинги.

След преместването към по-голям лейбъл като Metal Blade и успешния “Wolfbiker” е нормално доста повече хора да се интересуват от бандата. И Evergreen Terrace не разочароват, а напротив – издават най-балансирания си и завършен албум досега. В “Almost Home” бруталните метъл рифове и крясъци съжителстват с чистите пънк-рок вокали и структури на песните по-добре от всякога преди.

Началото на албума с “Enemy Sex” е леко Deftones момент, който минава през куплет със stop’n go риф, подплатен с неспиращи кардани, преди да избухне в припева, който е наполовина мелодичен, наполовина брейкдаун. Не е нищо нечувано, но пък определено има ефект. Следва заглавната песен, която отваря с максимлана пънк-рок скорост, минаваща през куплета и преливаща в мелодичния припев. Класическа композиция, която всъщност звучи свежо на фона на всички модерни банди, които се опитват да са възможно най-разчупени и хаотични. В “I'm A Bulletproof Tiger” има и груув метъл влияния, докато парчето къса глави със среднотемпови тежки рифове.

Придържането на Evergreen Terrace към по-олдскул похвати като по-предсказуеми структури на песните и използването на сола в почти всяко парче помага на албума да е добър микс от разнопозочните им влияния. Това добре лични в баладичната “We're Always Losing Blood”, където чистите вокали създават уникална мелодия. Лично за мен това е най-доброто парче тук.

Както и в предишния албум, звукът е доста изпипан и далеч от евтините неща, които правиха с Eulogy. Ако има някакъв проблем, то това е самият стил на бандата, който е тотално изчерпан. Но това не е по вина на Evergreen Terrace. “Almost Home” е доста добър и е далеч от оценката, която бандата донякъде сама си дава с последната песен “Not Good Enough”.

Още инфо:
MySpace на бандата

2 коментара:

  1. По принцип ли правят кавъри на Operation Ivy и Offspring или в албума? Защото не видях познати заглавия на песни...

    ОтговорИзтриване
  2. Имат албум с кавъри от преди няколко години. Writer´s Block се казва...

    ОтговорИзтриване