27 октомври 2009 г.

Нови A-MORAL и CROWFISH догодина


Като че ли варненските банди напоследък свирят в София по-рядко от преди, така че използвам възможността да разпитам човека-сцена от Морската столица Жоро (Crowfish, A-Moral) за всичко, което се сещам. И той отговаря!

- Какво става с Crowfish напоследък?
- Бяхме си дали малка почивка. Сега свирим в София може би за първи път от около половина година. Иначе имаме бъдещи планове – пишем нови песни, ще има нов албум, но не е ясно кога в бъдещето ще бъде готов. Най-вероятно по някое време догодина. Сега на Ways Fest обаче няма да свирим от тях, а предимно по-стари песни, защото това е идеята на концерта. Евентуално догодина, когато излезе албума, ще направим и голямо турне в Европа пак. Но засега сме си дали почивка. Ситуацията е тежка в градовете не само в България, но навсякъде.

- ОК, а A-Moral?
- Имаме абсолютно готов втори албум. Сега до месец трябва да влезнем да го запишем и в началото на другата година ще го издадем най-вероятно. „Живот на кредит” ще е заглавието на диска, защото все пак всеки живее на кредит сега. Ще включва 11 песни.

- Барабанистът на Crowfish Божо свири и в G.O.T.C. – какво стана с тази банда?
- Не знам точно. Не са свирили от известно време. Имат нови песни, но не е ясно кога ще ги запишат и кога ще издадат нещо.

- След като Зона 51 бе окончателно затворена, къде свирят бандите във Варна?
- Има две-три места в момента. Едното е така нареченото Морско казино. То е малко противоречиво място. Като положение в града е супер, но като звук има доста проблеми. То е едно голямо хале и акустиката му не е добра. Има и един по-малък клуб – Усмивка, където също правим концерти. Но като цяло е доста зле положението, след като ни затвориха клуба. Общинската администрация просто си спести работа по този начин. Многократно пускахме молби в полицията да пращат една кола, която да седи отпред, когато има концерт. Все пак, като има полиция на място, няма никакви проблеми. Но те не пращаха, защото явно имат по-важни неща за вършене. И винаги има хора, които като видят тълпа пред клуба, се обаждат на полицията, независимо дали има някакви проблеми или не. И просто накрая стана така че, за да им е по-лесно, затвориха клуба. А всъщност ние по никакъв начин не сме отговорни за това, което става на улицата. Там полицията трябва да следи какво се случва. Просто сме неудобни.

- Освен клуб има и лейбъл Зона 51. Той продължава ли да функционира?
- Да, въпреки че скоро не сме издавали нищо ново. Трябва да помислим за това. Последно пуснахме на Cold Breath албума. Те записват нов, така че може именно той да е следващото ни издание.


По средата на концерта Чавдар се замисля дали е изключил печката преди да излезе от тях.

- Във Варна повечето банди – и Crowfish, и Indignity, Outrage... са от доста време заедно, а и дори по-нови групи като A-Moral и G.O.T.C. са пак същите хора в друга конфигурация. Къде са младите банди?
- Има няколко, но при тях продължава да стои проблемът с местата за свирене. Основният стимул за групите е да излизат някъде и да се изявяват. Но това просто го няма. Заради това се отказаха много от групите. Няма къде да се свири, трудно се намират репетиционни, а и градската управа не прави нищо по въпроса, даже напротив – опитва се да тушира подобни изяви и концерти. Зле е положението. Опитваме се да правим каквото можем, но е трудно.

- А доколко Кирил Йорданов има вина за това? Все пак A-Moral имат песен за него – „Кмет – кретен”, доколкото знам, ти пишеш текстовете...
- Кирил Йорданов има не точно пряка вина, но пак става въпрос за политика на целия град. Те не толерират такива рок изяви и концерти. То има и много други неща. Целият град е кошмар за коли, за паркиране – по тротоари и не знам къде си вече, а управата не прави нищо за това. Продадоха Морската градина... Това не е политика, която да е в интерес на хората, а на някакви си бизнесмени. Всички строежи, които са в града, всички фирми разорават улиците и после оставят общината да се оправя и това не става без знанието на кмета и приближените му. А после ние пак плащаме ние за оправянето на тези улици с данъците си. Аз не смятам, че този кмет заслужава да е там. И затова сме насочени към него. Той кара трети мандата вече, но избирането му е много относително. Според мен повечето хора просто не разсъждават и не мислят. Това е проблема не само във Варна, ами и в цялата страна. Правителството си е едно и също от 30 години, да не кажа 70. Сменят се лица, но основните движещи сили си остават. И така хората си гласуват по инерция. Кметът прави някакви повърхностни козметични неща като например да боядиса няколко пешеходни пътеки и възрастните хора си казват веднага „браво, този прави нещо”. Но например проблеми като това, че няма велосипедни алеи, си остават.


Crowfish се къпят в синя светлина. Е, по-добре е от пилешка кръв...

- Преди години хардкор сцената в България изглеждаше доста по-обединена. Спомняш си, предполагам, Vendetta пееха „от София до Варна като един стоим”, после стана просто „като един стоим”... Сега не е така. Какво се промени?
- Времената бяха други. Нямаше толкова концерти и хората не бяха толкова отчуждени. А сега действа с пълна сила принципът на глобализацията. Хората се отчуждават, всеки си стои вкъщи, гледа да не излиза много много, ходи само на работа, купува си някакви неща и после пак се прибира. И това е. Така става лесен за манипулиране. Това е световна тенденция, не е само в България. Виждаш, че все по-малко хора ходят на концерти. Това е една от причините. Просто хората стават апатични към всичко. Не е както беше преди 10 години – хората бяха по-енергични, ходеха насам натам. Сега младите въобще не ги интересува.

- Някой би казал, че мислиш така само защото ти изпитваш носталгия към някакво минало време...
- Не. Това не е само за мене и не е само в сферата на музиката. Във всяка една сфера се усеща това нещо. Така нареченото Световно правителство. Наближава моментът, в който ще стане това нещо. Неслучайно е тази криза с фалитите на банки и минаването на всичката собственост в ръцете на едни и същи хора. Това е идеята на тази криза. И това е – на хората им се стеснява ежедневието все повече и повече и накрая нямат време да мислят за по-странични неща като концерти и всякакви забавления. Още не е съвсем изявено, но след 10-15 години ще се вижда съвсем ясно това нещо.

- Добре, но не е ли всъщност точно обратното – хората да са по-манипулируеми, ако си изразходват енергията за забавление, вместо да обръщат внимание на сериозни неща?
- Точно това е идеята – хората да не мислят, да не се замислят защо всичко се получава така. Да бъдат апатични. И накрая всички да бъдат управлявани от една корпорация, която ще ръководи всичко. Това е целта на тази глобализация и това действа абсолютно реално вече.

Още инфо:
MySpace на Crowfish
MySpace на A-Moral

Няма коментари:

Публикуване на коментар