9 октомври 2009 г.

STRIKE ANYWHERE – “Iron Front”

Успешен наклон в по-мелодична посока за американските пънкари


Да си пънк-рок банда с анархо-наклонности в място като Ричмънд, Вирджиния, където всеки селянин, наследник на членове на ККК, ходи с поне един патлак в джоба, си е приключение. Затова и някои от крайностите във вижданията на Strike Anywhere са обясними.

Новият им албум е очаквано продължение на “Dead FM” – същата формула с бързи песни, редуване на мелодични вокали и крясъци. До някаква степен този път мелодичната страна взима връх, като всъщност именно това е силата на бандата. Все пак никой не очаква стапящи лицето ти дет метъл рифове, нали?

“Invisible Colony” започва албума доста динамично – направо от куплета, бърз ритъм, мелодичен припев, готини хорове и ясно послание против опитите на американското правителство да подслушва всички. Нещата продължават в този дух и в “I'm Your Opposite Number”, “The Crossing”, и “Failed State”, въпреки че във втората половина на диска се губи част от целеустремеността.

Песните в “Iron Front” също не са от най-дългите, ами направо си се придържат към типичната пънк-рок продължителност от 2-3 минутки. Strike Anywhere за това време обаче успяват да кажат доста. Всяка песен си има някаква характерна идея и запомнящ се момент, заради което албумът не страда от проблема на повечето пънк рок издания да са леко повтарящи се.

Текстовете отново са доста гневни анти-капиталистически и анти-глобалистични, което мене като някой с по-консервативни разбирания, ме кара само да си мисля главно „намерете си работа, хипари”. Утехата ми е, че германската организация от началото на 30-те Железен фронт, на която е кръстен албума (и от която бандата заема и логото с трите стрелки надолу), е и анти-комунистическа.

Новият албум на Strike Anywhere може и да не изстрелва бандата към нови хоризонти, но е точно това, което се иска от тях – бърз, мелодичен, ядосан хардкор-пънк. Ако мислиш, че Rise Against прекалено са омекнали, ето ти резервен вариант. Продукцията е страхотна и има вероятност да те смажат и само със звук. Определено нищо не пречи на “Iron Front” да грaбне... и далеч не е обречен на провал като едноименната организация.

Още инфо:
MySpace на бандата

Няма коментари:

Публикуване на коментар