25 ноември 2009 г.

CLUTCH – “Strange Cousins from the West”

Добър повод да се сетиш, че тази банда съществува


Да, този албум е от лятото, но пък сигурно сте забелязали как понякога пиша и за по-старички неща, нали? А в случая липсата на внимание относно този запис в повечето български сайтове си е престъпна!

Без да са най-популярното име в рок музиката, Clutch са достатъчно големи, за да си чувал поне, че има такава банда. Накратко – през 1993 излиза дебютният им албум и той е общо взето стоунър рок, свирен с пънк-рок и хардкор скорост, после постепенно забавят темпото, издавайки няколко класики, които ги нареждат сред най-важните стоунър рок банди точно до Kyuss и бам – ето ни сега! А още по-накратко – супер яки са, слушай!

“Strange Cousins from the West” е деветият им албум, но е първи за собствения им лейбъл Wheatmaker Music, така че бандата определено се е чувствала по-спокойно, когато го е записвала. Затова и той звучи малко по-опростено и обратно към корените от предишните им няколко записа, които бяха по-експериментаторски. Бандата е дала свобода и на блус влиянията си в по-голяма степен от преди, което обаче прави нещата по-малко метъл за добро или лошо.

На мен лично е ми дреме особено, защото метълът и Black Sabbath не идват от другаде, а песни като “Motherless Child” и “Minotaur” носят достатъчно емоция, за да раздвижат всякакъв слушател особено с вокалите на Нийл Фелън леко стил евангелистки проповедник (което доста удачно помага за симулацията на тотална лудост в “Witchdoctor”). А, макар и композиционно проста “Struck Down” е сигурно най-зарибяващата рок песен, която съм чувал напоследък!

Албумът не влиза веднага, но пък след няколкото слушания, нужни за да го схванеш, наистина има пристрастяващ ефект. Да, може би не е най-якият Clutch, но е добър повод да се сетиш, че тази банда съществува. А после можеш да си се зарибиш по “The Elephant Riders”, “Transnational Speedway League” и едноименния албум колкото ти душа иска.

Още инфо:
MySpace на бандата
Официална страница

2 коментара: