19 ноември 2009 г.

NO TURNING BACK: Успели сме да свирим навсякъде без помощ от никого


Вторият рожден ден на I Hate Mondays Radio е поводът за един очертаващите се най-яки хардкор концерти тази есен. Хедлайнъри на събитието без цигарен дим ще са холандците No Turning Back, чийто фронтмен и единствен останал от първоначалния състав на бандата Мартейн ван ден Хувел бе така добър да отговори и на няколко мои въпроса.

- Първо кажи какво се случва с No Turning Back в момента. Гледам, че имате планирана серия от концерти до края на годината.
- Последните няколко години сме много доволни то No Turning Back. След една доста оживена откъм концерти година ще направим и тази серия от шоута в края й. Първо ще се върнем в Атина този уикенд, а след това и първото ни шоу в София. Седмица по-късно ще сме част от Persistence tour. Това е най-голямото хардкор турне в Европа и на него ще свирим заедно с банди като Biohazard и Ignite (освен тях тази година другите участници са и Agnostic Front, Death by Stereo, Walls of Jericho и Evergreen Terrace – бел.авт.). И за капак на тази доста безумна година ще свирим и на birthday bash в края на декември в Барбант, от където сме всъщност. Това винаги е тотално разпродадено шоу с много яки банди.

- Като ви гледам дискографията май издавате албуми всяка втора година, а “Stronger” излезе през 2008-а, така че се чудех дали можем да очакваме нов No Turning Back догодина? И ако да, ще изсвирите ли някакви нови песни в България?
- Да, ще издадем нов албум. В момента пишем песните и ще се отправим към студио през март. Сега няма да свирим нови песни, защото не сме съвсем готови с албума. Явно ще трябва да дойдем пак в България през 2010-а, за да ви изсвирим и някои нови песни.

- Успявате да поддържате доста наситен график за концерти в тези времена, когато всеки го е страх да си вземе почивни дни от работа, за да не го уволнят. Или поне такъв извод си вадя вече от няколко разговора с банди. Как успявате да свирите толкова много?
- Ами просто го правим, защото не ни пука чак толкова много за кариерите ни в момента. Бандата винаги е била главният ни приоритет и нещата винаги са се получавали за нас досега. Всички имаме някаква непостоянна работа, когато се приберем, така че досега сме се оправяли винаги.


Опашките пред трудовата борса в Холандия си имат абонати.
Снимка: Niek van Hees

- Ти си единственият останал от оригиналния състав на Not Turning Back и доколкото знам именно свиренето по 8 месеца в годината е нещото, което е накарало всички тези хора да напусната бандата в един или друг момент. Така че – как се справят новите?
- Причините другите да напуснат бандата бяха все лични. Повечето просто не бяха готови да свирят толкова често, колкото можеше бандата. Да си живеят живота заедно с близките си и да имат добра работа за тях беше по-важно от това да пътуват постоянно. Аз уважавам избора им. Но моят приоритет е No Turning Back. Сегашният ни състав, който е един и същ вече три години, са все хора, които искат да са в банда, която прави много турнета, повече от всичко друго. Тези пичове са мечтаели да правят турнета по целия свят с предишните си банди, но така и не са получили шанса си там. С тях се събрахме, за да сбъднем тази мечта заедно и това е причината нещата да ни се получават толкова добре досега.

- А сега като свирите, можеш ли да ми кажеш дали посещаемостта е като преди, или заради тази икономическа криза сега идват по-малко хора?
- Ние виждаме все повече и повече хора по нашите концерти. Винаги, когато се върнем някъде, където сме свирили, виждаме двойно (хехе – бел. авт.) повече хора от предишния път, така че не виждам някакъв директен ефект от икономическата ситуация. Предполагам, че хората винаги ще искат да заделят малко пари, за да видят добра банда, която да им помогне да изпуснат малко напрежението.

- Никога не сте крили, че сте доста силно повлияни от класическите нюйоркски банди. Имало ли е пъти през последните 12 години откакто бандата съществува, когато хората са ви казвали „Пичове, от Холандия сте – направете нещо различно, защото това сме го чували”?
- За 12 години не съм чувал това нито веднъж. Хардкорът е стил, който не е особено нов и без това. Всяка банда днес е копие на нещо, което вече е правено в миналото. Хората, които слушат тази музика знаят, че няма нищо нередно в това. А и начинът, по който пишем музиката си... никога не сме искали да сме копие на нюйоркската сцена, имаме си собствен звук. Израснали сме с тази музика, обичаме начинът, по който звучи нюйоркския хардкор, усещането, текстовете. Опитваме се да използваме това музикално завещание и да поддържаме жив този стар нюйоркски звук.


"Виж, мамо - мога да летя!"
Снимка: MySpace на бандата

- Свирили сте по целия свят и заедно с на практика едни от най-големите имена в хардкора. Та, кажи ми - кои бяха най-готините хора, и ако не ти е проблем – кои баяха най-големите задници?
- Най-готините? Досега сме имали само добри преживявания с други банди. Ние сме отворени хора, които се разбират с всеки. Ние сме от Барбант. Мисля, че турнетата, които направихме с Down To Nothing, Death Before Dishonor, Steel Nation, Terror, Born From Pain, New Morality, Uppercut, Sick Of It All и For The Glory бяха абсолютно страхотни. А кои са тъпаци? Ти ми кажи – аз за такава хардкор банда не се сещам.

- А публиката? Различна ли е в Европа в сравнение със САЩ или Латинска Америка и Азия, където също сте свирили? И Източна Европа как изглежда измежду тези места?
- Няма много голяма разлика между шоутата тук и другите места по света. Промоутърите вършат едно и също, а и публиката изглежда по същия начин. Може би на някои места отзивите са по-добри от у дома. Предполагам, че е защото не идват толкова много големи международни банди и хората са надъхани и наистина оценяват това, което си. Където сме свирили в Източна Европа, концертите винаги са били добри, както и хората.

- Какво знаеш за България и хардкор сцената ни?
- Не знам кой знае колко много за България. Знам къде е на картата и единствената банда, която знам са Last Hope, с които свирихме преди няколко години. Те са страхотни хора и много добра банда.

- Концертът, на който ще свирите тук, всъщност е рожден ден за ъндърграунд радио на име I Hate Mondays, което пуска главно хардкор и пънк музика. Така че няма нищо лошо да кажете „честит рожден ден” няколко пъти. Но се чудех дали има подобни радиа в Холандия и колко? И до каква степен хората и медиите обръщат внимание на хардкор музиката и на No Turning Back там?
- Ами, трябва да знаете, че сте щастливи да имате такова радио като I Hate Mondays, защото ние въобще нямаме нищо подобно. Нашите медии са основани на следването на моди и пускат главно денс музика. Преди години, когато метъл музиката беше по-популярна, можеше да видиш метъл и хардкор клипове по MTV и другите музикални канали. Днес нито един от тях не пуска никакви хардкор неща. Не е популярно вече. Но мисля и че точно това е чарът на тази музика. На нас не ни трябва тяхното внимание, за да ни се получават нещата. Имаме много и препълнени концерти, както и наша собствена сцена, където си помагаме еди на друг и заради това сме успeли да свирим по целия свят без никаква помощ от медиите и правителството на страната ни под каквато и да била форма.

Още инфо:
MySpace на бандата

Най-горната снимка е на Face The Show.

1 коментар: