16 ноември 2009 г.

THE EMPIRE SHALL FALL – “Awaken”

Гръм пада два пъти на едно и също място с Джеси Лийч


Появата на Alive or Just Breathing на Killswitch Engage бе един от онези редки музикални моменти, когато нов албум кара всичко останало да звучи остаряло. И явно напусналият след това фронтмен Джеси Лийч е имал доста голяма заслуга за тази магия, тъй като дебютът на новия му проект The Empire Shall Fall носи почти същия заряд.

Вокалите на Джеси са само едно от нещата, които свързват Awaken с гореспоменатия албум от 2002. Тук, както и тогава, имаме сбор от песни, всяка от които има някаква основна идея, която я отделя от другите и я кара да си тежи на мястото. В дебюта на The Empire Shall Fall няма никакви композиционни формули – всичката музика се излива някак си спонтанно и естествено.

Заглавното първо парче до известна степен подвежда слушателя, защото залага главно на чисти вокални мелодии, които постепенно надграждат напрежението, избухващо в абсолютен Meshuggah-ски риф накрая на песента. Влиянията от шведските метъл зверове са ушевадни и нататък в диска. Малко по-късно идва “Voices Forming Weapons”, която е нещо като нюскуул еквивалент на Earth Crisis и “Firestorm” с всичките маршови рифове, надъхан (ама не чак толкова краен текст), но и просто уникален мелодичен припев.

The Empire Shall Fall не се свенят да се ебават с някои от установените метъл формули. “Choir of Angels” например започва веднага без интро и с максимална скорост и ти откъсва главата за около минута и половина. Но вместо да спре някъде там (както и очакваш, защото си слушал много подобни метъл парчета) продължава до 6 минути, през които минава през общо взето всякакви музикални моменти. Тук бандата заслужава похвали и само заради идеята да обърне клишето на обратно!

И това е само малка част от музиката, която предлага Awaken. Както вече казах, песните са различни и всяка се откроява с нещо, но не виждам смисъл да ги описвам до една - албумът наистина разполага с доста силни аргументи да бъде чут. Сега, дали ще преобърне цялата индустрия, както направи пробивът на Killswitch Engage – едва ли. Но ще се отнася до въздействието върху слушателя – в случая гръм пада два пъти на едно и също място.

Още инфо:
MySpace на бандата
Stream на целия албум


3 коментара:

  1. Евала, Стефане за ревюто... бандата наистина е заредена с енергията на Jesse (както всеки негов проект - Seemless също)! А този дебют го чакам от лятото още... и миналата седмица си го поръчах заедно с малко мърч, така, че скоро ще го слушам и в оригинал.
    На мен лично TESF ми допаднаха не само заради яката музика и неотразимия заряд на Jesse, а и заради общото послание и самите текстове - анти-конспиративни и про-социални! Наистина време е хората да се пробудят и да отхвърлят робския манталитет налаган от "световната империя" и жадните за власт! :) Raise Your Fist in Defiance!

    ОтговорИзтриване
  2. Албумът е доста нестандартен, хареса ми:) Долових и леки Mastodon влияния на места, които чудесно се вписват в общата картина:)

    ОтговорИзтриване
  3. Супер ревю!!! Днес из улиците на София изслушах албума поне 5 пъти, сега продължавам... и в едно от парчетата толкова пъти се споменава думата 'democracy', че не се въздържах да видя не си ли писал ревю! Един от най-искрените албуми за годината, а и като цяло.

    ОтговорИзтриване