11 ноември 2009 г.

THROWDOWN – “Deathless”

По-бавен и по-мелодичен, но доста зарибяващ албум


Pantera ни липсват на всички - и на мен, и на теб, и на Odd CrewThrowdown също са от тези банди, за които мненията варират от „Супер! Звучат като Pantera” до “Баси тъпото! Звучат като Pantera”. Е – това може да се каже и за новия им албум, макар че е малко по-различен.

Бандата този път обаче наистина се е опитала да разнообрази нещата, като вкара някои нови елементи в музиката си. “Deathless” като цяло е доста по-бавен и по-мелодичен от предшествениците си, въпреки че ако има подходящо сравнение с други банди, то пак е същото като преди. И наистина вече, това ако е хардкор, аз съм трамвай.

Един доста щастлив трамвай, който не може да спре да върти този диск! Албумът започва с “The Scythe”, която е нещо като по-бавен Lamb of God с чист припев ала Killswitch Engage. И това всъщност се сработва доста добре! Втората песен “This Continuum” също използва формулата с готини груув метъл куплети и зарибяващ мелодичен припев. Да, да вкараш цял нов набор клишета в така или иначе клиширана музика звучи зле, но на практика се е получило смислено.

По средата албумът се отклонява от този облик и става доста по-слъдж с бавни и дълги песни, които се крепят на анселмовските вокали на Дейв Питърс. И пичът всъщност се правя повече от отлично. Песни като “The Blinding Light” и “Ouroboros Rising” смазват основно заради пеенето. Просто са идеални – готини рифове, разнообразни барабани, страхотни вокали, добре измислени мелодии... Но пък после идва “Skeleton Vanguard”, която обръща нещата в друга посока с прекомерната употреба на пастирски звънец (cowbell!) и е като нещо излязло от “The Great Southern Trendkill”.

Да, и на мен може би малко ми липсва скоростта и енергията на “Vendetta” и “Venom and Tears”. Обаче в края на краищата решението дали да свирят бързо или бавно е на самата банда, а ние можем само накрая да преценим дали ни харесва или не. А в конкретния случай май е сработило много добре, защото този албум въобще не мога да спра да го въртя.

Още инфо:
MySpace на бандата

Няма коментари:

Публикуване на коментар