6 ноември 2009 г.

THE RED CHORD – “Fed Through the Teeth Machine”

1:0 за интелигентното писане на музика


Вече само с един китарист The Red Chord предварително се заканиха, че новият им албум ще е по-директен и брутален от “Prey for Eyes”. Това може и да е накарало някой да се притесни, че бандата ще предложи нещо далеч по-просто и безинтересно, но в случая няма смисъл от подобни мисли.

Да, “Fed Through the Teeth Machine” е леко завръщане към по-директния и брутален звук на по ранните неща и се отклонява от посоката, която бяха поели с по-мелодичните песни във предишния. Разликата е обаче, че ако там мелодичните неща бяха в отделни песни, които стърчаха леко странно измежду резачките, тук този елемент от музиката е вплетен в самите композиции, където си му е мястото.

От отварящата “Demoralizer”, която общо взето е звуковия еквивалент на това да те нападне глутница вълци от засада, докато си сам в гората, енергията на албума не стихва до последната му нота. Разбира се това не е някаква посредствена бичкия, а всъщност доста интелигентен и многопластов албум с песни като “Hour of Rats”, които показват доста разнопосочни влияния, вплетени добре в едно цяло. Когато искат да те мачкат, The Red Chord могат да го направят и бавно с песни като “Embarrassment Legacy”.

Бандата редува дет метъл брутализми с по-психедилични моменти и откровено прогресивни идеи. В един момент ти режат главата с брутален бласт бийт, в следващия избуха някое уникално яко соло. И това, че е с един китарист по-малко от в предния албум, не се е отразило зле на музиката, нито я е направило по-едноизмерна. В микса от супер-технични и бързи дет метъл барабани са вплетени и някои по-класически преходи, които дават собствен почерк.

Това не е просто добър деткор, а екстремна музика с послание, която може да си мери патката и с най-големите дет метъл банди днес. Ако обичаш брутални неща с идея, “Fed Through the Teeth Machine” задължително се нарежда в списъка с нещата, които трябва да чуеш тази година.

Още инфо:
MySpace на бандата

1 коментар:

  1. Евала метълче, за готини албуми/банди пишеш... понякога :) Аз не знаех, че са били с 2 китари, ама като ги гледах преди няколко месеца - дори с един китарист ме заболя главата, представям си какво щеше да бъде ако са двама.. Силен албум, да!

    ОтговорИзтриване