10 ноември 2009 г.

EUFOBIA: Важно е какво можеш да дадеш на тази музика, не какво искаш да получиш


Доста време мина от дебютния албум на Eufobia “Cup of Mud”. Голяма част от него бе запълнена с концерти в България и не само (даже май главно „не само”), но особено напоследък почти с нищо. Точно както си мислех как поредната яка банда се е разпаднала заради обичайните причини, пичовете дадоха признаци на живот и обявиха предстоящото излизане на своя втори албум “Insemination”. А Ники (китара, вокал) е достатъчно добър да ми разкаже какво се е случило помежду...

- Предстои да издадете втория си албум. Разкажи за него - къде и кога го записахте...
- Новия албум го започнахме в края на 2008-а и за съжаление нещата доста се проточиха. Записахме го във Стейн Студио с Десо Велчев (който е работил и с Fyeld, The Revenge Project, Last Hope, Crowfish – бел. авт.). Ще излезе поне през януари месец със сигурност. Някъде към средата. Специално в България кога ще стане това, е малко спорно. Но ние имаме една дата в края на януари тук, която е част от турнето ни с Negura Bunget. Дотогава ще трябва да има албум. Не мога да гарантирам, че ще е по магазините същия месец, но на концертите хората ще могат да си го купуват по колкото искат.

- Като гледам заглавието “Insemination” и имената на повечето песни (ммм, ето ви няколко – “Vibrator”, “Never Innocent Again”, а в тоя контекст и такива като ”Blindfold” и “Pissing Squad” придобиват съвсем друг смисъл – бел. авт.), си вадя извода, че ще е доста еротичен албума...
- То еротиката си е доста стара тема в Eufobia. Общо взето това е концепцията на бандата. Тук таме вкарваме и някой социално ангажиран текст. Сексът е важно нещо, не бива да се подценява. А иначе относно порно-тематиката в този албум – то и преди бяха доста еротични текстовете, но явно са били по-завоалирани. Та – ако човек отдели време да обърне внимание на метафорите, ще види, че и в “Cup of Mud” сексът е бил доста сериозно застъпен.

- Все пак имахте гола жена на обложката, макар и нарисувана.
- То и на новата, да издам, ще има нещо подобно пак, въпреки че ще е доста по-странно. Ще има и зъби.


Eufobia гледат мрачно, докато мислят за осеменяване.

- Обложката я е правил някакъв пич, който е рисувал за доста сериозни банди преди това (стига да споменем Obituary и Megadeth, нали? – бел. авт.) Как се свързахте с него и каква е идеята на артуърка?
- Откакто подписахме с румънския лейбъл Axa Valaha не се налага да се свързваме с никого. Те ни свързват. Пъчът се казва Костин Чиореану и аз съм му фен от доста отдавна. Той има студио - Twilight 13 Media се казва. Доста сериозни неща прави. Той чу албума и се захвана много ентусиазирано с него. Вече ни прати един работен вариант и той е доста як. Надявам се накрая и на хората, които ще си го купят, да им хареса. Може да си взимат диска ни и само заради обложката, честно казано.

- Казваш, албумът ще се издава от Axa Valaha – кои са тези хора и с какво са се занимавали досега?
- Те организираха нашето клубно турне в Румъния преди доста години, а сме се виждали и по други концерти с тях. Те са повече буукинг агенция. Организирали са концерти на Sinister, Cannibal Corpse, God Dethroned, Rotting Christ, Suffocation, Misery Index, Lividity и доста неща. Те издават и доста румънски банди и определено разполагат с ресурсите и опита, нужен за да извадят едно добро издание. Има една доста популярна група в Румъния – Avatar, чийто мениджър сега работи с нас. Определено разбира от тези неща човека.

- Погледнато отстрани, изглежда че с досегашния ви мениджмънт от Distributor of Pain сте си работили доста добре, защото си имахте концерти насам-натам в България, стигнахте и до Румъния с тяхна помощ – защо ги сменихте?
- Да, те ни изкараха, но от там нататък всичко се организира с помощта на нашите румънски приятели там. Може да се каже, че сме доста недоволни от мениджмънта, тъй като нищо не бе направено за нас от доста време насам. Особено от турнето с Onslaught и Carnal в България около нас тотално нищо не се случва. И ако в последната година не бяха точно румънските ни приятели, които да ни организират концерти и да ни канят по фестивали насам натам, тази група щеше да е умряла. И за това им благодарим много. Ние сме малко по странен стил и за съжаление в България това малко по-трудно се приема. Лошо няма – не правим никаква демонстрация за пред феновете и не искаме да провокираме никой и да казваме нещо – просто намерихме една държава, която не е родината ни, в която ни приемат по-добре. Страшно се радваме да свирим в България и нещата да се получават добре. Особено сегашният ни мениджмънт ни е организирал едни доста сериозни турнета в други държави и на нас ни предстои много свирене в Източна, Централна и Западна Европа. Надявам се и тук да станат нещата. Условието е хората които слушат такава музика, да са малко по–отворени към различните стилове.


"Я! Някой си е изпуснал 50 евроцента."

- Споменавал си ми, че бандата е започнала като нео метъл. Сега има ли нещо останало от това в Eufobia?
- Абсолютно нищо не е останало. В момента сме си нещо като дет метъл със сигурност, макар и по различен. Интересното е, че ни идва да включваме и някои български народни мотиви, което не се харесва много в България. Но пък, доколкото имаме опит в други държави, там хората са по-отворени и това прави впечатление. Може би точно за това успяха да ни забележат навън – защото сме различни. В първия албум имаше песни като “Believer”, в които имаше едни доста странни мелодии. В новия ще има доста повече такива неща. Почти всяка песен е неравноделна и има всякакви мелодийки и неща, които да се набиват в съзнанието. Надявам се да успеем с него.

- “Pissing Squad” обаче е доста по-праволинейно парче и в него няма много такива моменти. Защо избрахте точно него за първи клип и сингъл?
- Така ни дойде. Много го харесваме парчето просто. Иначе то дефакто се явява втори сингъл и клип. Преди това заснехме клип за “Justine” – една друга песен от албума. Въпреки това не знаем каква ще е от тук нататък съдбата му. От лейбъла не го харесаха особено и има огромна вероятност да заснемем напълно нов клип към тази песен. Иначе, Жюстин е героиня от една от книгите на Маркиз дьо Сад. Едноименната книга е нещо много основополагащо във философията на Eufobia. Групата се роди по времето, когато аз открих автора и то точно с тази книга, но песента се роди доста по-късно в този й вариант. Става дума за една мацка, на която й се случват доста интересни работи, а тя е много честна и невинна, но нещата, които и се случват, са не дотам благочестиви...

- Ебат я много?
- Яко!

- А клипът тогава да не е нещо като последния на Rammstein?
- Не. Снимахме го в едни подземия. Това, заради което на нас, а и на лейбъла, не ни хареса толкова, е че не успя да отрази смисъла на песента. Там просто някакви хора се преследваха буквално в лайна. Имаше доста интересни случки и ни беше много забавно. Но явно и едно от нещата, с които наистина не ни провървя бяха именно клиповете, защото и този към “Pissing Squad” трябваше да има едни допълнителни сцени, но се получиха проблеми и накрая остана незавършен.

- Така, погледнато отстрани, а и от гледната точка на доста банди тук, въпреки че казвате, че нямате доста фенове в България, с този договор и предстоящите турнета изглеждате като пробила банда...
- Тази връзка се дължи на факта, че бяхме добре приeти от румънската публика и че свирихме там известно време. Там хората спряха да ни възприемат като чужда банда, особено в някои места в Трансилвания. За нас е най-естественото нещо да ни издава румънски лейбъл, след като до някаква степен сме част от тяхната сцена. Ако някоя тукашна банда иска да е на наше място, не трябва да прави грешката на повечето банди, които в началото имат доста големи изисквания и претенции. Особено в началото е много важно човек да реши какво иска да дава за тази музика, а не какво иска да получи. Ако някой си мисли, че от това се печелят пари, или има изгода – това е пълна заблуда – всичко е много рок енд рол. Бандите по света са хиляди. Една банда, за да спечели хората по някакъв начин, особено навън, трябва да има нещо свое си, нещо, с което да е разпознаваема. Защото, ако човек прави музика, която е абсолютно същата като на местните банди... хората просто ще си слушат местните банди и няма да му обърнат внимание.

Още инфо:
MySpace на бандата
Информацияа за "Insemination"

Снимките са от MySpace профила на бандата. Най-горната е на The Other Side.

1 коментар:

  1. секс - кой каквото си няма, това сънува...
    колкото до мениджмента, от който си недоволен - не те ли изкара този мениджмънт от гаража?

    ОтговорИзтриване