26 ноември 2009 г.

PERO DEFFORMERO: Винаги се ебаваме с турбо фолка


Помните как писах покрай Austrian Death Machine, че тази музика не е винаги сериозна, а всъщност има и доста място за хумор в нея? Е Pero Defformero от Нови Сад също имат с какво да ни забавляват, като тяхната версия, бидейки 100% балканска, ни е дори една идея по-близка. Ето какво ми сподели китаристът и основен мозък зад бандата Саша Фриш, дни преди предстоящият им епохален концерт в София заедно с Контрол и Kultur Shock на 1 декември в „Универсиада”.

- Ще свирите за първи път в България. Вълнувате ли се?
- Да. Даже много.

- Предполагам си запознат с Цеца Величкович-Ражнятович? Последният път, когато тя беше тук, концертът и беше голям провал и тя събра около 4-5000 души. Залата, в която вие ще свирите сега, е с горе-долу такъв капацитет, а и концертът е почти разпродаден. Така че – как е усещането да си голям колкото Цеца?
- Ха-ха! Това наистина е много смешно. Но със сигурност не съм красив като Цеца. Нямам такива цици.

- А именно ти си човека, написал първата песен, от която се ражда идеята за Pero Defformero през 93-а - "Veče na plaži" (Вечер на плажа), нали?
- Да, но не само. Аз съм човекът, който е написал всички песни на Pero Defformero с примерно едно две изключения. На една песен текста е наполовина писан от стрия ни вокал, а една друга в “Undergrand” целия текст е на Горан Бишевац – Бишке (ония с бялото костюмче – бел. авт.). Но всичко останало – и музиката, и текстовете са си мои.

- Е, значи си доста добър! Но в края на краищата, предполагам че повечето хора, които ви слушат, се чудят дали сте метъли, които се ебават с турбо фолка, или обратното?
- Оооо! Винаги се ебаваме с турбо фолка! Аз слушам рок музика откакто бях на 6-7 години. Бях наистина млад, когато чух за първи път Black Sabbath, Rainbow и AC/DC. Това беше през 78-а.

- Добре, а запознат ли си с българския еквивалент на турбо фолка – чалгата?
- Гледал съм няколко клипчета по YouTube и се спуках от смях, защото хората в тея клипове бяха безумни ха-ха. Но то е същото и в Сърбия – хората, които слушат турбо фолк наистина са странни.


Всички се надяват да им се усмихме късмета при кастинга за новия филм на Костурица.

- При нас тази музика общо взето задушава всичко останало. Как е при вас? Турбо фолкът още ли е толкова популярен?
- Да, но и рокът също вече най-сетне зае полагащото му се място при нас. Да, явно това става и с помощта а големите фестивали при нас – Exit в Нови Сад и Бирения фестивал в Белград. Адски много добри рок банди свирят на тези фестивали.

- Да, и ние ви завиждаме най-долно за което. Но обратно към бандата ти – издадохте дебюта си в средата на 90-те и после имаше една голяма пауза чак до “Undergrand”, който се появи тази година. Това, което ме интересува обаче е, че забелязах как повече от половината песни в “Undergrand” са същите като от предния албум, но с други имена...
- Да, така е. Половината са от първия албум. Само дето първия албум така и не беше наистина издаден като хората. Така че аз реших, че е добра идея да запишем някои нови песни, както и стари песни, за да има и за новите и за старите фенове по нещо. “Undergrand” е нещо като best of.

- Хубаво, а кога да очакваме нов албум а Pero Defformero тогава?
- Ние в момента пишем песни и имаме между 6 и 8 готови парчета. Така че, де да знам, може би догодина ще пуснем и албум. За съжаление, сега на вас ще ви изсвирим само неща от “Undergrand”, защото разполагаме с наистина кратко време за свирене – 30-35 минути или нещо подобно.

- Като говорим и за стария албум, в оригиналния клип а "Srca tvoga plam" (която в новия е прословутата “Došli smo do kraja puta” – бел. авт.) има клипчета от сумати филми. Няма ли опашка от примерно 100 души, които искат да ви съдят за авторски права?
- Не, нямаме такива проблеми. Никой е ни е питал досега. И се надявам да остане така, ха-ха.

- А сега в София ще носите ли мърч? Тениски, дискове?
- Дискове – да. Но фанелки е и то просто, защото няма такива ха-ха. Всички фланелки на Pero Defformero, са уникали и единствени. Примерно някой фен в Нови Сад идва на концерт, след като си е неправи тениската сам и ни я дава като подарък.

- А Jelen Pivo ще донесете ли?
- Ха-ха! Не знам. Може би яма да имаме достатъчно място в буса ни. Но по принцип винаги има място за пиво и рáкия.

- По принцип бандата няколко пъти е обявявала, че е част от престъпен сръбски клан. И сега, не знам дали знаеш, но медиите доста нищят една история за предполагаеми връзки на нашия премиер Бойко Борисов с известния Сретен Йосич. Ви е с нашия министър-председател имате ли връзки?
- Ха-ха! Не, нямаме такива връзки. Всъщност ние в бандата един с друг почти нямаме връзка, ха-ха.

- И последно – понеже сте от Нови Сад, Войводина, а както заем тази част от държавата ви не е населена само с етнически сърби, а има още много други групи. Вие като сърби ли се определяте или като някакви други?
- Нека да го кажа така – ние живеем в Сърбия и сме си част от сръбския народ. Като в Америка – всички са американци, въпреки че идват от различни. Така е и във Войводина – има унгарци, словаци, румънци. И всичко си е наред. Но всички сме сърби.

*Снимките са взети от MySpace профила на бандата.

2 коментара: